
COVID-19 in verpleeghuizen
ArrayNaar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen.
Op basis van de meldingen van patiënten met COVID-19 heeft het RIVM meldingen van patiënten in verpleeghuizen apart bekeken. Dit is in de tijd uitgezet. Onderzoekers keken naar 2 punten:
- het aantal nieuwe verpleeghuislocaties met tenminste één COVID-19 patiënt (Figuur 1),
- het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 (Figuur 2).
Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de meest recente week zijn meegenomen.
In Figuur 1 zie je dat het aantal verpleeghuizen dat voor het eerst een bewoner met COVID-19 meldt sinds eind maart minder wordt. Naar schatting heeft ongeveer één derde van het aantal verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. In Figuur 2 zie je dat het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 wel toeneemt. Het gaat hier alleen om verpleeghuisbewoners die getest zijn op COVID-19. In elk verpleeghuis wordt er volgens de richtlijn een beperkt aantal patiënten getest. Omdat dat niet bij alle patiënten gebeurt, ligt het daadwerkelijke aantal van patiënten in verpleeghuizen met COVID-19 hoger dan het figuur laat zien. Het RIVM werkt samen met NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en Verenso Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters om al deze gegevens toch te krijgen. Het gaat dan om patiënten die waarschijnlijk COVID-19 hebben/hadden, maar waarbij geen laboratoriumonderzoek is gedaan.


Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld
De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Bron: RIVM