
Wegwijzer naar clientondersteuning
ArrayHandvatten voor de vergroting van de bekendheid en verbetering van de toegang tot clientondersteuning in Nederland.
Onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) is vanaf 2007 opgenomen in de Wmo. Sinds 2015 beschikken gemeenten over de middelen om cliëntondersteuning in te kopen én in te richten. Ook in de Wet langdurige zorg (Wlz) is de OCO verankerd, hier wordt de inkoop gedaan door zorgkantoren.
Minister van VWS in juli 2018 over cliëntondersteuning
‘De essentie van cliëntondersteuning is voor mij dat iemand naast de cliënt staat en hem of haar met informatie, advies en voorlichting bij staat om een hulpvraag te verhelderen, de weg te vinden in een voor veel mensen complex stelsel en in het contact met gemeenten, zorgkantoren, instanties en aanbieders. Cliëntondersteuning kan eenmalig zijn, maar kan ook periodiek nodig zijn gedurende enige of langere tijd. Door cliëntondersteuning worden regie en zelfredzaamheid versterkt, krijgen kwetsbare mensen passende voorzieningen om grip op hun leven te versterken of om naar vermogen mee te doen in de samenleving, of ontvangen ze de langdurige zorg die nodig is. Wanneer de hulpvraag zich uitstrekt over meerdere levensdomeinen, kan cliëntondersteuning ook daarop adviseren en een bijdrage leveren aan integrale dienstverlening door gemeenten en instanties.’
Een deel van de Nederlanders is niet op de hoogte van de mogelijkheden van cliëntondersteuning. Het ministerie van VWS wil vanuit de aanpak cliëntondersteuning investeren in het vergroten van de bekendheid met cliëntondersteuning. Het doel is te bevorderen dat iedere cliënt/inwoner in Nederland waar nodig een beroep kan doen op cliëntondersteuning. Uit onderzoek (XpertiseZorg 2019) is gebleken dat er veel professionals zijn die vanuit hun huidige werk onderdelen van cliëntondersteuning uitvoeren en/of verwijzen naar cliëntondersteuning. Het ministerie van VWS wil ook bij deze groep de bekendheid met cliëntondersteuning vergroten.
Deze publicatie is opgesteld om de bekendheid en toegang tot cliëntondersteuning helpen te bevorderen. Daarmee richt de publicatie tot alle betrokkenen bij cliëntondersteuning. Er is gekozen voor een breed perspectief. Tevens biedt deze publicatie meer inzicht in de mogelijke behoefte aan outreachende cliëntondersteuning, en de mogelijkheden om cliëntondersteuning meer outreachend te organiseren. De publicatie verschaft concreet inzicht in:
- Mogelijke toegangen1, waar inwoners met een behoefte aan cliëntondersteuning in beeld kunnen komen.
- De wijze waarop de vindbaarheid en daarmee het gebruik van cliëntondersteuning voor specifieke groepen verbreed kan worden (outreachende cliëntondersteuning).
- Conclusies en aanbevelingen om in de (lokale en regionale) praktijk mee aan de slag te kunnen. De publicatie is tot stand gekomen op basis van landelijk onderzoek waarbij een grote diverse groep van professionals en cliënten/inwoners is geraadpleegd.2