Sonlicromanol mogelijk ook ontstekingsremmer bij COVID-19

Array

Medicijn in ontwikkeling blijkt in recent onderzoek ook selectieve ontstekingsremmer

Een medicijn in ontwikkeling van Khondrion tegen stofwisselingsziekten blijkt ook te werken als selectieve ontstekingsremmer. Op basis van een uitgewerkte hypothese hebben de onderzoekers het vermoeden dat het medicijn ook interessant kan zijn bij de aanpak van ontstekingen door COVID-19. Daarom wil Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, deze hypothese in (inter-)nationale samenwerking gaan toetsen.

Nieuw werkingsmechanisme

Khondrion, een spin-off bedrijf van het Radboudumc, richt zich op de ontwikkeling van medicijnen voor energie-stofwisselingsziekten (mitochondriële ziekten). Het meest vergevorderde product van het bedrijf – sonlicromanol – wordt op dit moment internationaal getest in een klinische fase 2b studie. In nog niet gepubliceerd onderzoek naar sonlicromanol vonden Khondrion onderzoekers onlangs een nieuw werkingsmechanisme van haar product. Naast het bekende werkingsmechanisme, blijkt het product ook specifiek een enzym te remmen dat is betrokken bij het ontstaan van ontstekingen. Dit enzym, het microsomale PGES1, wordt alleen geactiveerd tijdens een ontsteking en produceert de stof PGE2. Deze stof behoort tot de klasse van prostaglandinen. Dit zijn stofjes die een belangrijke rol spelen in het ontstekingsproces.

Selectieve ontstekingsremmer voor COVID-19?

Khondrion onderzoekers zien hierdoor een potentieel nieuw toepassingsgebied voor sonlicromanol. Mogelijk kan sonlicromanol als selectieve ontstekingsremmer van belang zijn voor COVID-19 patiënten. Deze hypothese is tot in detail nader uitgewerkt en via een publicatie in Preprints ter toetsing voorgelegd aan de wetenschappelijke wereld. De onderzoekers formuleren niet alleen een hypothese over de longproblematiek bij COVID-19 patiënten, maar zien ook een mogelijk verband met waarom oudere personen, mannen, en personen met overgewicht vatbaarder lijken voor de ernstige complicaties. En waarom trombose vaker op de intensieve zorgafdelingen wordt gezien dan verwacht. Een ongecontroleerde verhoging van het PGE2 zou een rol in het ontstekingsproces bij COVID-19 kunnen spelen. In dat geval is  sonlicromanol mogelijk van waarde, omdat het in cel-modellen voor ontsteking specifiek het mPGES1 enzym remt. Nader onderzoek moet hierover meer informatie verschaffen.

Publicatie in Preprints – Hypothesis: mPGES-1-derived Prostaglandin E2, a so far missing link in COVID-19 pathophysiology? – Jan Smeitink, Xiaolan Jiang, Svetlana Pecheritsyna, Herma Renkema, Rob van Maanen, Julien Beyrath

https://www.preprints.org/manuscript/202004.0180/v1

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen