Joost Verbeek: Nieuwe verbindingen maken werking van P-glycoproteïne zichtbaar

Array

Verbeek beschrijft in zijn proefschrift de synthese en eerste biologische testen van nieuwe verbindingen waarmee de hoeveelheid en de functionaliteit van het eiwit genaamd P-glycoproteïne is te meten. Dit eiwit ‘pompt’ allerlei stoffen die het herkent uit de hersenen en houdt zo de hersenen schoon. 

P-glycoproteïne


Bij verschillende ziektebeelden kan de functie van deze pomp verstoord raken, zoals bij alzheimer en epilepsie. Ook veel medicijnen die in het brein hun werk moeten doen, haalt de ‘P-glycoproteïne-pomp’ weg. Hierdoor is de dosering niet optimaal.


Om de werking van P-glycoproteïne goed te kunnen meten, ontwikkelde Verbeek verschillende stoffen en testte deze op hun biologische werking. Door medische beeldvorming (PET) maakte hij de hoeveelheid en de werking van P-glycoproteïne met deze nieuwe stoffen zichtbaar. Om de synthese van deze stoffen mogelijk te maken, ontwikkelde hij verschillende syntheseroutes die ook voor andere verbindingen bruikbaar zouden kunnen zijn.


Het beste resultaat is de eerste verbinding die ook in een levend organisme lijkt te binden aan P-glycoproteïne. Voordat deze verbinding bij de mens toepasbaar is, is er nog vervolgonderzoek nodig.

https://youtu.be/JKMbFfh_XTc


Livestream Vrije Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen