Ondanks corona geen wachttijd meer voor borstonderzoek in Catharina Ziekenhuis

0
562

Alle mensen met klachten van hun borsten kunnen in het Catharina Ziekenhuis voortaan binnen 24 uur terecht voor onderzoek en uitsluitsel over klachten. Met de aanschaf van een tweede mammograaf is de capaciteit voor borstonderzoek sinds deze week verdubbeld.

De ingebruikname komt in deze tijd extra goed uit. Door de corona-crisis ligt het landelijke bevolkingsonderzoek tot half juni stil. Hierdoor ligt een deel van de eerste screening stil. Het Catharina Ziekenhuis kan een inhaalslag dankzij de nieuwe mammograaf echter probleemloos maken en roept vrouwen op bij klachten direct naar de huisarts te gaan voor een verwijzing, zodat ze snel uitsluitsel krijgen over hun klachten.

Niet de oproep afwachten

“Je hoeft dus niet op de oproep van het bevolkingsonderzoek te wachten. Als je je ongerust maakt omdat je iets voelt in je borst, zoals een  knobbeltje, kan je huisarts je meteen een verwijzing geven. Daarmee heb je binnen 24 uur een afspraak voor een mammografie. We willen patiënten zo snel mogelijk helpen en duidelijkheid geven,” zegt gespecialiseerd chirurg Johanne Bloemen. Die snelle werkwijze was er tot nu toe alleen bij specifieke klachten die met spoed gezien moesten worden, de wachttijd kon anders oplopen tot enkele weken.

Nieuwste inzichten

In het Borstkankercentrum wordt direct na de mammografie door de radioloog beoordeeld of een afwijking te zien is. Eventueel wordt aanvullend een biopt genomen. Als alles goed is, mag de patiënt direct naar huis. In de andere gevallen kan de patiënt direct terecht bij een verpleegkundig specialist of één van de gespecialiseerde borstkankerchirurgen. Hiermee is voor de betrokken patiënt na enkele uren meer duidelijk over de aard van de klachten. Bloemen: “Voor de behandeling van goedaardige aandoeningen en bij borstkanker bent u in het Catharina Ziekenhuis in deskundige handen. We hebben alle expertise in huis om borstkanker te constateren én te behandelen volgens de nieuwste inzichten.”

Bron: Catharina Ziekenhuis