Ondanks corona geen wachttijd meer voor borstonderzoek in Catharina Ziekenhuis

Alle mensen met klachten van hun borsten kunnen in het Catharina Ziekenhuis voortaan binnen 24 uur terecht voor onderzoek en uitsluitsel over klachten. Met de aanschaf van een tweede mammograaf is de capaciteit voor borstonderzoek sinds deze week verdubbeld.

De ingebruikname komt in deze tijd extra goed uit. Door de corona-crisis ligt het landelijke bevolkingsonderzoek tot half juni stil. Hierdoor ligt een deel van de eerste screening stil. Het Catharina Ziekenhuis kan een inhaalslag dankzij de nieuwe mammograaf echter probleemloos maken en roept vrouwen op bij klachten direct naar de huisarts te gaan voor een verwijzing, zodat ze snel uitsluitsel krijgen over hun klachten.

Niet de oproep afwachten

“Je hoeft dus niet op de oproep van het bevolkingsonderzoek te wachten. Als je je ongerust maakt omdat je iets voelt in je borst, zoals een  knobbeltje, kan je huisarts je meteen een verwijzing geven. Daarmee heb je binnen 24 uur een afspraak voor een mammografie. We willen patiënten zo snel mogelijk helpen en duidelijkheid geven,” zegt gespecialiseerd chirurg Johanne Bloemen. Die snelle werkwijze was er tot nu toe alleen bij specifieke klachten die met spoed gezien moesten worden, de wachttijd kon anders oplopen tot enkele weken.

Nieuwste inzichten

In het Borstkankercentrum wordt direct na de mammografie door de radioloog beoordeeld of een afwijking te zien is. Eventueel wordt aanvullend een biopt genomen. Als alles goed is, mag de patiënt direct naar huis. In de andere gevallen kan de patiënt direct terecht bij een verpleegkundig specialist of één van de gespecialiseerde borstkankerchirurgen. Hiermee is voor de betrokken patiënt na enkele uren meer duidelijk over de aard van de klachten. Bloemen: “Voor de behandeling van goedaardige aandoeningen en bij borstkanker bent u in het Catharina Ziekenhuis in deskundige handen. We hebben alle expertise in huis om borstkanker te constateren én te behandelen volgens de nieuwste inzichten.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen