Meer mondkanker bij jonge mannen

Array

Mondkanker komt steeds vaker voor bij mannen jonger dan 35 jaar, terwijl het aantal in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar juist daalt. Roken en alcoholgebruik bleken in alle leeftijdsgroepen vrij hoog, terwijl de aanwezigheid van het humaan papillomavirus relatief laag was t.o.v. andere landen bij patiënten met keelkanker. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Aisha Al-Jamaej.

Titel Oral and oropharyngeal squamous cell carcinoma – epidemiology and targeted treatment

Spreker Aisha A.H. Al-Jamaei

Promotor Prof.dr. J.G.A.M. de Visscher (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie ACTA/VUMC) en prof. dr. C. René Leemans (KNO/ hoofd-halschirurgie, VUmc); copromotoren: Prof.dr. T. Forouzanfar (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, ACTA/VUMC) en Dr. Marco N. Helder (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie ACTA/VUMC)

Onderdeel Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Categorie Tandheelkunde

Evenementtype Promotie

Al-Jamaei deed onderzoek naar mond- en keelkanker en gebruikte daarvoor o.a. gegevens uit het Nederlands Kankerregister. Deze 2 vormen van kanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong. Mondkanker komt in Nederland steeds vaker voor bij mannen jonger dan 35 jaar, terwijl het aantal in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar juist daalt. Roken en alcoholgebruik bleken in alle leeftijdsgroepen vrij hoog, terwijl de aanwezigheid van het humaan papillomavirus relatief laag was t.o.v. andere landen bij patiënten met keelkanker.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de VU momenteel niet – zoals gebruikelijk – in het VU-hoofdgebouw plaats, maar online.

Bron: ACTA

 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen