Eerste internationale consensus aanbevelingen voor palliatieve zorg bij COVID-19 patiënten

Array

Voor het eerst heeft een internationaal team van experts overeenstemming bereikt over hoe palliatieve zorg geboden moet worden aan patiënten met COVID-19. Dat gebeurde na een bevraging door een werkgroep van de European Respiratory Society die de resultaten vandaag publiceerde. Dr. Daisy Janssen, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht (UM), initieerde dit project.

Het resultaat zijn 14 aanbevelingen voor de palliatieve behandeling van patiënten met ernstig COVID-19. Het nieuwe coronavirus zet de zorgsector enorm onder druk. Wereldwijd zijn vele mensen overleden aan COVID-19. Artsen en verpleegkundigen werken in onzekere en ongekende omstandigheden waarin palliatieve zorg met vraagstukken te maken krijgt waar nog geen antwoorden op bestaan, tot vandaag. Een internationale werkgroep bundelt 14 aanbevelingen op het vlak van palliatieve zorg, zoals bijvoorbeeld aanbevelingen over proactieve zorgplanning, palliatieve behandeling van kortademigheid, spirituele zorg, communicatie op afstand met naasten, e.a.

Specifieke uitdagingen

De huidige aanbevelingen zijn gebaseerd op de ervaring en kennis van 68 ondervraagde internationale experts in de relevante domeinen zoals de behandeling van longziekten en palliatieve zorg. Verder onderzoek moet de aanbevelingen wetenschappelijk onderbouwen. De enquête onderstreept het belang van palliatieve zorg bij COVID-19 patiënten, maar wijst ook op specifieke uitdagingen en open vragen. “Een van die vragen is hoe familie afscheid kan nemen van de patiënt”, zegt dr. Janssen. “Het is goed dat deze aanbevelingen laten zien hoe belangrijk het is om fysiek aanwezig te zijn.”

Bron: CIRO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen