Nieuwste robottechnologie in Reinier Haga Prostaatkankercentrum spoort prostaatkanker nog beter op

0
984

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft voert sinds kort robotgeleide MRI prostaat-biopten uit bij patiënten met kleine afwijkingen in de prostaat. Met de innovatieve Robot Biopteur, die is geschonken door Team Westland, kunnen biopten nog nauwkeuriger en minder pijnlijk worden afgenomen. Het PKC is het eerste centrum in de provincie Zuid-Holland waar radiologen werken met de Robot Biopteur.

MRI-geleide prostaatbiopsie

Mannen met een verhoogde PSA- (prostaat specifiek antigeen) waarde in het bloed, hebben mogelijk prostaatkanker. Maar alleen een biopsie geeft uitsluitsel over de aanwezigheid, de uitgebreidheid en de agressiviteit van de tumor. De Robot Biopteur kan de afwijking op de MRI zien en zo de exacte locatie van het afwijkende weefsel bepalen en biopteren. De biopsie wordt uitgevoerd door een kleine robot, die verbonden is met de MRI-scanner en neemt 2 of 3 doelgerichte biopten af. Het verkregen weefsel wordt vervolgens door de patholoog onderzocht op aanwezigheid van kankercellen.

Grotere precisie

“Met de introductie van de Robot Biopteur hebben we de prostaatkankerzorg voor onze patiënten naar een nog hoger niveau getild”, zegt radioloog dr. Han van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum. Deze nieuwe robotgestuurde methode wordt toegepast bij kleine afwijkingen in de prostaat en is aanvullend op de andere technieken zoals echogeleide biopsieën, waarbij het soms lastig is om de precieze locatie te biopteren. Met de Robot Biopteur kan dit veel nauwkeuriger en wordt de kans op vroege opsporing van prostaatkanker vergroot.”

50 patiënten per jaar

Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker. Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum behoort tot de vier grootste prostaatkanker behandelcentra in Nederland en diagnosticeert jaarlijks gemiddeld 1500 patiënten. Naar verwachting komen dit jaar zo’n 50 patiënten in aanmerking voor een MRI-geleide prostaatbiopt met de innovatieve Robot Biopteur. In het prostaatkankercentrum werkt een dedicated team van negen urologen, zes radiologen, vier radiotherapeuten, vier oncologen, vijf oncologieverpleegkundigen en nucleair geneeskundigen en pathologen in één ruimte en vanuit twee eigen locaties. Deze zorgprofessionals zijn afkomstig uit alle ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep, namelijk het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis.

Bron: RdGG

Vorig artikelMeebewegen
Volgend artikelGrootste thuishulporganisatie introduceert ventilatieprotocol
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.