Anne Steins: Invloed van directe omgeving van tumoren in bovenste spijsverteringskanalen

Array

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat cellen en eiwitten in de directe omgeving van een tumor (de tumormicro-omgeving) een sleutelrol spelen in de ontwikkeling, weerstand en progressie van tumoren in de bovenste spijsverteringskanalen zoals bij alvleesklier- en slokdarmkanker, ziektes waaraan veel patiënten overlijden. Deze cellen zijn in overvloed aanwezig.


Steins heeft getracht de rol van de tumormicro-omgeving in deze twee tumoren te ontrafelen. Ze heeft aangetoond dat de micro-omgeving kan dienen als biomarker voor prognose en als doelwit voor een behandeling op maat. Ze heeft manieren gevonden om de behandeling van zowel tumorcellen als de tumormicro-omgeving te verbeteren. Belangrijk in haar proefschrift zijn nieuwe inzichten in de uitgebreide wederzijdse beïnvloeding van de tumorcellen, extracellulaire matrix, (myo)fibroblasten en bloedvaten.
Uit haar onderzoek blijkt dat wanneer er veranderingen worden aangebracht in het ene compartiment van de tumor, dit effect kan worden verminderd of versterkt door andere compartimenten, afhankelijk van de patiëntspecifieke kenmerken. Deze complexe interactie is bepalend voor de ontwikkeling van de tumor en de therapierespons.
Link naar proefschrift

Donderdag 3 september
Promotie (UvA), 12.00 u online, live te volgen op You Tube)
Anne Steins: Invloed van directe omgeving van tumoren in bovenste spijsverteringskanalen

https://youtu.be/YvYDLOtmb8Q

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen