Effect luchtvervuiling op gezondheid

0
391
luchtvervuilers Bruin Driek van Erpstraat 23 Oss

Het inademen van omgevingsstoffen kan een nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen, stelt Berger. Ze onderzocht wat het effect is van het bewust inademen van hele kleine (nanodeeltjes) koolstof. Hiermee wil ze het effect van luchtvervuiling door het verkeer in kaart brengen. Berger zag een toename in witte bloedcellen bij gezonde mannelijke vrijwilligers nadat ze die deeltjes hadden ingeademd. Dat suggereert dat er een onmiddellijk een reactie uitgelokt wordt.


Ze keek ook naar huisstofmijtallergeen in combinatie met eiwitten van bacteriële oorsprong (lipopolysaccharide) als model voor blootstelling aan huisstof bij patiënten met allergische astma. Daaruit bleek dat bij deze mensen, allergische ontstekingsreactie toenemen na blootstelling aan huisstofmijtallergeen in combinatie met lipopolysaccharide. Deze reactie werd niet voorkomen door onderhoudsbehandeling met inhalatiecorticosteroïden.


De resultaten onderstrepen het belang om op een veilige manier, betrouwbaar onderzoek te doen naar de effecten van omgevingsstoffen. Ze constateert dat de door haar gebruikte methode, mits goed uitgevoerd, niet schadelijk is voor gezonde vrijwilligers.
Link naar proefschrift

Vrijdag 4 september
Promotie (UvA), 13.00 u, Agnietenkapel
Marieke Berger: Effect luchtvervuiling op gezondheid

Bron: UvA

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.