Effect luchtvervuiling op gezondheid

0
524
luchtvervuilers Bruin Driek van Erpstraat 23 Oss

Het inademen van omgevingsstoffen kan een nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen, stelt Berger. Ze onderzocht wat het effect is van het bewust inademen van hele kleine (nanodeeltjes) koolstof. Hiermee wil ze het effect van luchtvervuiling door het verkeer in kaart brengen. Berger zag een toename in witte bloedcellen bij gezonde mannelijke vrijwilligers nadat ze die deeltjes hadden ingeademd. Dat suggereert dat er een onmiddellijk een reactie uitgelokt wordt.


Ze keek ook naar huisstofmijtallergeen in combinatie met eiwitten van bacteriële oorsprong (lipopolysaccharide) als model voor blootstelling aan huisstof bij patiënten met allergische astma. Daaruit bleek dat bij deze mensen, allergische ontstekingsreactie toenemen na blootstelling aan huisstofmijtallergeen in combinatie met lipopolysaccharide. Deze reactie werd niet voorkomen door onderhoudsbehandeling met inhalatiecorticosteroïden.


De resultaten onderstrepen het belang om op een veilige manier, betrouwbaar onderzoek te doen naar de effecten van omgevingsstoffen. Ze constateert dat de door haar gebruikte methode, mits goed uitgevoerd, niet schadelijk is voor gezonde vrijwilligers.
Link naar proefschrift

Vrijdag 4 september
Promotie (UvA), 13.00 u, Agnietenkapel
Marieke Berger: Effect luchtvervuiling op gezondheid

Bron: UvA

Vorig artikelOperatie bij vergevorderde eierstokkanker
Volgend artikelAnne Steins: Invloed van directe omgeving van tumoren in bovenste spijsverteringskanalen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.