Nieuw apparaat voor behandelen uitgezaaide tumor

Het UMC Utrecht bouwt aan een prototype MRI/PET-scanner voor bestralingsbehandeling van uitgezaaide tumoren. Met dit apparaat is het de bedoeling om kleine bewegelijke tumoren goed in beeld te brengen en te kunnen bestralen. Naar verwachting wordt de MRI/PET eind volgend jaar klinisch getest. De PET-component van dit nieuwe apparaat laat met behulp van radioactieve stoffen de tumor zien. Door dit met een MRI te combineren is de precieze locatie van een tumor te bepalen. Deze combinatie maakt het mogelijk ook zeer kleine en beweeglijke tumoren in buik- en borstholte zichtbaar te maken. Met dit beeld als uitgangspunt zijn deze vervolgens met de MR-linac met hoge precisie te bestralen. Met de MR-linac zie je letterlijk wat je behandelt, waardoor je veel gerichter alleen de tumor kunt bestralen en het omliggend weefsel kunt ontzien. Dat zorgt nu al voor een veel nauwkeuriger en dus betere bestraling. Door deze MRI-versneller te combineren met de MRI/PET zijn ook kleine en bewegelijke tumoren preciezer te vinden en te bestralen. De combinatie van de nieuwe MRI/PET-scanner met de MRI-versneller gaat hopelijk een nieuw perspectief bieden voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide ziekte. In een groot aantal gevallen slaat enkel chemotherapie niet voldoende aan. Na de chemotherapie keren tumoren vaak terug op de plek waar ze oorspronkelijk zaten. Klinische studies hebben inmiddels aangetoond dat het nauwkeurig bestralen van deze locaties bij beperkt-uitgezaaide ziekte effect heeft. Deze tumoren kunnen met de MRI/PET-scanner nauwkeurig worden gedetecteerd en vervolgens met de MRI-versneller worden bestraald. Met deze nieuwe vorm van radiotherapie wordt het zo mogelijk kleine tumoren optimaal te behandelen, wat voor patiënten met uitgezaaide ziekte een nieuwe behandeloptie biedt. Bron: UMC Utrecht
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen