Duidelijkheid gevraagd over zorgbonus voor apothekersassistenten

Array

Apothekersassistenten teleurgesteld over gebrek aan erkenning 

Apothekersassistenten en ander apotheekpersoneel komen volgens de regeling van het Ministerie van VWS niet in aanmerking voor de zorgbonus. Het beleid rond de eenmalige uitkering van een zorgbonus voor zorgpersoneel door het Ministerie van VWS is en blijft onduidelijk en daarmee demotiverend, zo stellen de Associatie van Ketenapotheken (ASKA), de Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA) en de vakbonden FNV en CNV. De apotheekassistenten voelen zich miskend en laten dat blijken in een petitie die inmiddels door 11.000 mensen is getekend. De zorgbonus wordt volgens de regeling van het ministerie toegekend aan zorgverleners die ‘een uitzonderlijke prestatie hebben neergezet tijdens de eerste golf van de Coronacrisis’. Er is een lijst opgesteld met beroepsgroepen die hier volgens het ministerie aan voldoen en een nog langere lijst met beroepsgroepen die niet aan dit criterium zouden voldoen. De apothekersassistenten vallen onder de zogenaamde ‘nee, tenzij’-regeling. Dit betekent dat zij niet in aanmerking komen voor deze bonus, tenzij ze kunnen aantonen een uitzonderlijke prestatie te hebben geleverd. Hoe dat precies moet, is nog niet duidelijk.

Petitie



De werkgevers-, werknemerspartijen en koepelorganisaties van de apotheeksector zijn gezamenlijk een petitie gestart om het signaal af te geven dat de apothekersassistenten een onmisbare rol hadden en houden in de coronacrisis. Als zorgmedewerkers hadden apothekersassistenten te maken met extra uren en extra taken, maar ook stress en ernstige zorgen om hun gezondheid. Dit vanwege het onbeschermd verlenen van zorg in een omgeving waar zieke en mogelijk besmette mensen komen, die zich in de eerste maanden van de coronacrisis nog niet konden laten testen. Onbeschermd, omdat mondkapjes en andere beschermingsmiddelen immers zeer schaars waren. Vanwege de laagdrempelige zorg waren alle apotheken gewoon open en hebben zij vanuit VWS ook extra zorgtaken op zich gekregen vanwege bijvoorbeeld het ‘Masker 19’ initiatief van VWS om huiselijk geweld tegen te gaan. Dat de apotheekassistenten zich miskend voelen, blijkt uit het feit dat de petitie inmiddels door 11.000 mensen is getekend.

Onrust



Volgens de vakbonden FNV en CNV  is onduidelijk waarom de ene zorgmedewerker wel de bonus krijgt en de andere niet. FNV-bestuurder Henk van Engelen: ‘Dat zorgt voor discussies en onrust tussen medewerkers onderling en met hun werkgevers. En dit mag nooit de bedoeling zijn.’ CNV-bestuurder Albert Spieseke: ‘Het staat ook nog eens haaks op alle inspanningen om mensen voor de zorg te werven èn te behouden.’ De ‘nee, tenzij’-boodschap is niet motiverend en schiet het doel van deze collectieve bonus ook voorbij. ASKA-bestuurder Arend Bouma namens werkgevers: ‘Uiteindelijk gaat het erom dat alle apotheekmedewerkers zich gezien en gehoord voelen en vol goede moed zich voorbereiden op het werken tijdens een tweede golf.’    

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen