Verpleeghuizen willen bezoekverboden tijdens nieuwe coronagolf uit alle macht voorkomen

In geval van coronabesmetting tijdens de tweede golf willen Nederlandse verpleeghuizen niet weer (volledig) op slot voor bezoek. Tegelijkertijd zeggen ze niet te kunnen garanderen dat er geen bezoekverboden meer zullen komen. Voor veel verpleeghuizen is het lastig laveren tussen het welbevinden van de bewoners aan de ene kant en anderzijds het belang van infectiepreventie. Er heerst dan ook grote onzekerheid over de omvang en impact van deze nieuwe coronagolf, zowel voor bewoners, naasten als medewerkers. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) en het Radboudumc in Nijmegen.

Monitor

Sinds de verruiming van het bezoekverbod afgelopen juni worden 76 verpleeghuislocaties in Nederland gevolgd via een zogenoemde monitorstudie door de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg van UM en het Radboudumc. In een nieuwe meting is gekeken naar hoe het dagelijks leven in verpleeghuizen nu is en in welke mate de verpleeghuizen voorbereid denken te zijn op de nieuwe coronagolf. Verreweg de meeste verpleeghuizen zeggen bij een besmetting te streven naar de inzet van de minst ingrijpende en restrictieve maatregelen. Daarbij is het wel steeds zoeken naar de fragiele balans tussen het welbevinden van de bewoners en infectiepreventie.

Desondanks zeggen de meeste verpleeghuizen nu goed voorbereid te zijn op een tweede golf. Daarbij gaat het dan om beschikbaarheid van lokale protocollen en voldoende beschermingsmiddelen zoals mondneusmaskers. Een belangrijk aandachtspunt is echter nog de testcapaciteit; wachttijden zijn vaak te lang. Daardoor lijken medewerkers soms onnodig lang uit de roulatie, wat weer een onbedoeld negatief effect heeft op de ervaren werkdruk van collega’s. Op veel verpleeghuislocaties wordt er hard aan gewerkt om de testcapaciteit op orde te krijgen.

Welbevinden

Uit eerdere metingen van deze monitor kwam al naar voren dat het opheffen van het bezoekverbod direct leidde tot positieve effecten bij bewoners. In de laatste meting, van begin oktober, meldden de meeste verpleeghuislocaties nog steeds positieve effecten op het welbevinden. De resultaten laten ook zien dat reguliere activiteiten in de meeste verpleeghuizen weer zoveel mogelijk in gang zijn gezet. Bewoners kunnen op de meeste locaties weer activiteiten ondernemen.

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers blijft wel achter, vooral omdat zij zelf wegblijven uit het verpleeghuis. Naar schatting 1 op de 5 naasten komt ook minder vaak op bezoek dan voor het algehele bezoekverbod. Verder is de ervaren werkdruk van medewerkers sinds de eerste coronagolf in de meeste verpleeghuizen niet afgenomen en is het ziekteverzuim hoog. Dit lijkt mede gerelateerd te zijn aan de angst voor en het voorkomen van nieuwe besmettingen. In eerdere metingen waren er geen besmettingen; begin oktober werd door een kwart van de verpleeghuislocaties besmettingen gemeld.

Bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen