Arnoud Postema: Met nieuwe technieken prostaatkanker in beeld gebracht

Array

Met nieuwe echotechnieken kunnen artsen meer prostaatkankertumoren opsporen dan met traditionele weefselpuncties. Dit concludeert Postema die onderzoek deed naar het in beeld brengen van prostaatkanker met moderne echotechnieken.


De promovendus bestudeerde echotechnieken die de afwijkende eigenschappen van een tumor visualiseren. Zo zijn prostaattumoren harder dan het omliggende weefsel en hebben ze een afwijkend doorbloedingspatroon. De methode ‘elastografie’ gaat uit van die eerste eigenschap, computer-analyse van contrastechografie is gebaseerd op de tweede eigenschap.


Postema schrijft dat de technieken verder ontwikkeld moeten worden en dat het zinvol is om daarbij ook te kijken naar de combinatie van technieken en uitbreiding naar 3D. Het goed en real-time in beeld brengen van prostaattumoren biedt mogelijkheden om alleen de tumor te behandelen in plaats van de hele prostaat, aldus de promovendus.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort onder mannen. Het is dus belangrijk dat de opsporing daarvan op een betrouwbare en kosteneffectieve wijze gebeurt met zo min mogelijk bijwerkingen voor de patiënten.
Link naar proefschrift

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen