Snelheid én zorgvuldigheid belangrijk bij voorbereidingen vaccinatie

Array

De ouderenzorg komt, in lijn met het advies van de Gezondheidsraad, als eerste voor vaccinatie in aanmerking, zowel de cliënten als de zorgmedewerkers, te beginnen in de verpleeghuizen. Dat is goed nieuws. Maar om dit verantwoord voor te bereiden en goed te regelen moet een aantal randvoorwaarden zijn geregeld. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties merkt op dat veel zaken nu nog niet duidelijk zijn. Hierover maakt ActiZ zich zorgen. ActiZ deelt de ambitie van de minister van Volksgezondheid om zo snel als mogelijk te beginnen met vaccineren. Maar het nu noemen van de datum van 4 januari 2021 door de minister vindt ActiZ ‘erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur’.

Reikhalzend


Er is nog teveel onbekend om nu al een startdatum te communiceren, meent ActiZ. ‘Hoe eerder we beginnen met vaccineren, hoe beter. De continuïteit van zorg staat al geruime tijd onder immense druk, dus we kijken reikhalzend uit naar het kunnen aanbieden van het vaccin. Maar het veilig en verantwoord toedienen op deze schaal, vereist een operatie van ongekende omvang met militaire precisie. Het definitieve draaiboek van het ministerie van VWS heeft ActiZ nog niet gezien. Er zijn nog veel vragen en weinig antwoorden op dit moment.

Onduidelijkheden


Onder andere onduidelijk is nog: informatie over de eigenschappen van het vaccin zelf, voor wie het wel of niet geschikt is, de veiligheid, distributie, bewaarvoorschriften, instructie van toediening, bijwerkingen. Tevens is er nog onduidelijkheid over hoe het vaccinatietraject er voor cliënten uitziet. Er is nog geen zicht op het door VWS aangekondigde ondersteuningsaanbod vanuit arbodiensten en andere aanbieders bij het vaccineren van zorgmedewerkers. En we weten nog niets over de status van ICT-ondersteuning, zoals de bestelapplicatie, vaccinatieregistratie en privacy.

Volledig en betrouwbaar


Alles bij elkaar betekent dit zorgorganisaties klaarstaan om te helpen bij grootschalige vaccinatie, maar dat er nu nog teveel onduidelijk en onbekend is. De 400 bij ActiZ aangesloten zorgorganisaties willen zich goed kunnen voorbereiden en hun cliënten en medewerkers van volledige en betrouwbare informatie voorzien.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen