Goedkeuring Moderna-vaccin naar woensdag uitgesteld

Tijdens de bijeenkomst van het geneesmiddelenbeoordelingscomité van @EMA_News zijn de Europese landen nog niet tot een besluit gekomen over het #coronavaccin van Moderna. CBG-voorzitter Ton de Boer geeft in een livestream een toelichting.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is het op maandag 4 januari 2021 nog niet eens geworden over de goedkeuring van het coronavaccin van farmaceut Moderna. Dat betekent dat het vaccin op zijn vroegst op woensdag 6 januari de goedkeuring van de EMA ontvangt.

De CBG-directeur kon desgevraagd niet toelichten welke onbeantwoorde vragen het gevolg zijn waardoor de goedkeuring van het Moderna-vaccin vandaag in de weg staat. De Boer stipte aan dat de beoordelingscommissie bestaat uit afgevaardigden van 27 landen. “Die moeten kijken naar de gegevens die er zijn en kunnen vragen stellen. Op een gegeven moment was de inschatting van het EMA dat ze er vandaag wel uit zouden kunnen komen, maar dat is niet gelukt. Ik kan niet zeggen waarom”, aldus De Boer van het CBG. Volgens de CBG-voorzitter is een dergelijke vertraging niet ongebruikelijk en zegt niets over de betrouwbaarheid van het vaccin.

Het Moderna-vaccin is vooral belangrijk voor huisartsen. Het is makkelijker op te slaan en te vervoeren. Er is al besloten dat het Moderna-vaccin ingezet zou worden om huisartsen te vaccineren en laten in te zetten in verpleeghuizen en huisartsenpraktijken.

Nederland heeft via de Europese Commissie een contract met Moderna afgesloten voor 6,2 miljoen doses. Omdat iedereen twee doses nodig heeft, kunnen hiermee 3,1 miljoen mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19.

Moderna kan naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar 390.000 doses leveren. Het is nog niet bekend wanneer de farmaceut de eerste levering in Nederland kan hebben.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen