Santeon ziekenhuizen leveren unieke prestatie in onderzoek naar effect BCG-vaccin tegen gevolgen COVID-19 bij kwetsbare ouderen

Array

Vanaf begin september doen 20 ziekenhuizen in Nederland, waaronder alle UMC’s en de Santeon ziekenhuizen, mee aan de BCG Prime studie. Deze studie onderzoekt of het BCG- vaccin tegen tuberculose bescherming biedt tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij kwetsbare ouderen. Vandaag is de laatste patiënt geïncludeerd.  De zeven Santeon ziekenhuizen namen samen 40% van de deelnemende patiënten voor hun rekening.

Kwetsbare ouderen


Voor deze placebo-gecontroleerde studie worden kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder via het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn benaderd om deel te nemen. Om zo snel mogelijk resultaten te hebben moesten de afgelopen maanden tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen gerekruteerd worden.  

Succesvolle samenwerking


De samenwerking tussen de deelnemende ziekenhuizen heeft geresulteerd in deelname van 6000 patiënten. Hiervan is 40% (ruim 2400) afkomstig uit de zeven Santeon ziekenhuizen.  De Santeon ziekenhuizen hebben gezamenlijk toegang tot meer dan 10% van de Nederlandse onderzoekspopulatie.

Michael Koenders, extern projectleider BCG prime voor Santeon: “ De uitstekende reputatie van Santeon is wederom bevestigd door de unieke samenwerking binnen deze Phase III studie met grote maatschappelijke relevantie. De Santeon ziekenhuizen zijn sterk in informatie-uitwisseling en innovatie. Met elkaar wisten ze de gehele groep binnen de afgesproken tijdlijnen naar hetzelfde onderzoek niveau te trekken, met aantoonbare resultaten. Dat is een uitzonderlijke prestatie in een tijd dat het piept en kraakt in de ziekenhuizen en de reguliere zorg onder druk staat”.

Resultaten


De patiënten die deelnemen aan het onderzoek worden gedurende 6 maanden na vaccinatie gevolgd. Voor de laatste patiënt op 18 december loopt de follow-up tot 18 juni 2021. In de zomer van 2021 worden de resultaten verwacht.

Bron: Santeon ziekenhuizen, Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen