Wereldwijde terugroepactie antibioticum Zerbaxa (ceftolozaan/tazobactam)

0
501

Van het antibioticum Zerbaxa (ceftolozaan/tazobactam) 1 g/0,5 g poeder voor concentraat voor oplossing voor infusie, is een aantal partijen niet steriel. Vijf ervan blijken besmet met een bacterie. Dit blijkt uit onderzoek van de fabrikant. De betreffende partijen zijn niet op de markt gebracht. Het onderzoek naar de bron van de besmetting loopt nog. Uit voorzorg heeft de fabrikant, in overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), besloten alle andere partijen terug te roepen op apotheekniveau. De productie is tijdelijk stopgezet.

Zerbaxa wordt gebruikt bij volwassenen voor de behandeling van gecompliceerde infecties in de buik, de nieren en urinewegen en een infectie van de longen (pneumonie).

Advies aan artsen en apothekers

  • Dien per direct geen ceftolozaan/tazobactam meer toe aan uw patiënten. Overweeg een alternatieve behandeling.
  • Voor alternatieve cefalosporine (beta-lactam antibioticum) en/of beta-lactamase remmers, verwijst de firma naar het Farmacotherapeutisch Kompas.
  • Voor apothekers geldt: plaats alle batches onmiddellijk in quarantaine en neem contact op met de firma.
Vorig artikelGoedkeuring Moderna-vaccin naar woensdag uitgesteld
Volgend artikelHuib Cense nieuw bestuurslid DICA
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.