Behandeling van slagaderverkalking

Donderdag 14 januari
Promotie (UvA), 13.00 u, online
Jan Schnitzler: Behandeling van slagaderverkalking


Het veranderen van de stofwisseling in de cellen aan de binnenkant van bloedvaten (endotheel) heeft veel potentie om slagaderverkalking tegen te gaan. Om die stofwisseling gericht te remmen, is meer onderzoek nodig voordat deze methode ingezet kan worden bij patiënten met hart- en vaatziekten.

Schnitzler heeft gekeken naar de rol die cholesterol speel bij de stofwisseling in endotheelcellen. Hij constateert dat de stofwisseling verandert als de endotheelcellen worden blootgesteld aan cholesterol. Cholesterol is zoals bekend een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Hij toont aan dat de progressie van slagaderverkalking afneemt wanneer deze stofwisseling in de endotheelcellen wordt geremd.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen