Ziekenhuizen willen zelf regie op besmettelijk afval door decontaminatie op lokatie

Ten minste 12 Nederlandse ziekenhuizen en vier laboratoria onderzoeken mogelijkheden om besmettelijk afval op locatie te verwerken. Dat meldt het Brabantse techbedrijf SimpleComply nadat het met succes een pilot heeft afgerond met UMC Utrecht. Door de coronacrisis is er veel behoefte aan veilige en efficiënte decontaminatie op lokatie.

Corona-afval

“Vooral door de coronacrisis is er nu veel belangstelling vanuit de medische sector voor decontaminatie op lokatie”, zegt Fernando Morales, managing partner van SimpleComply. Door de toename van en de zorg voor coronapatiënten is er ook een toename van afval dat is besmet met COVID-19.

Die afvalstroom stelt zorgverleners en -instellingen in Nederland voor problemen. Dat blijkt onder meer uit recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat het merendeel van de door het ministerie onderzochte testlocaties en tenminste één ziekenhuis corona-afval niet goed verwerkt. “Mensen die betrokken zijn bij het verpakken en vervoeren kunnen onbedoeld met het coronavirus in aanraking komen”, schrijven inspecteurs van het ministerie in hun rapport.

Wuhan

“Door potentieel besmettelijk ziekenhuisafval op locatie te verwerken, kunnen risico’s beperkt worden”, zegt Morales van SimpleComply. “Dat is één van de redenen geweest waarom de Chinese gezondheidsautoriteiten in 2019, bij het uitbreken van de coronacrisis extra de afvalverwerking op locatie wilden uitvoeren, om zo het risico op besmetting door afval te minimaliseren.”

Voor UMC Utrecht spelen ook de milieu-impact en de kosten van de afvalverwerking een rol. “De ambitie om de verwerking van onze afvalstromen te verduurzamen, bestaat al langer”, vertelt Edwin van Stralen, verantwoordelijk voor het afvalmanagement van UMC Utrecht. “We hebben in 2016 al de ambitie uitgesproken om onze afvalstromen op termijn helemaal circulair te maken.

Milieu-impact

Een belangrijk deel van de milieu-impact van specifiek ziekenhuisafval (sza) hangt volgens Morales samen met het wettelijk verplicht gebruik van speciale vaten, grote, afsluitbare, plastic containers. “Het gebruik van die vaten wordt door lokale verwerking van specifiek ziekenhuisafval fors teruggebracht. ”

Lokale verwerking van specifiek ziekenhuisafval levert bovendien ook een belangrijke kostenreductie op. “Die kostenreducties zijn vooral het resultaat van het reduceren van volume en gewicht van het afval.”

Capaciteit

Bij de pilot in Utrecht is een zogenaamde Sterilwave-installatie gebruikt, een speciaal voor de verwerking van zogenaamd ‘specifiek ziekenhuisafval’ (sza) ontwikkelde machine. Daarin wordt het afval vermalen en door middel van microgolven gedecontamineerd. De machine kan tot 400 kilo afval per dag verwerken. Specifiek ziekenhuisafval bedraagt, onder normale omstandigheden, ongeveer acht procent van de totale afvalstroom die een ziekenhuis voortbrengt.

Bron: SimpleComply

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen