Nieuwe behandeling neuro-endocrine tumoren

Promotie (VU),
Daphne Huizing: Nieuwe behandeling neuro-endocrine tumoren

Neuro-endocrine tumoren (NETs) zijn zeldzame kwaadaardige tumoren die algemene klachten kunnen geven als opvliegers en diarree. Hierdoor kan het lang duren voordat de diagnose wordt gesteld en kan de tumor zich uitzaaien. Een radioactief medicijn voor NETs is Lutetium-177-DOTATATE, dat door de tumoren wordt opgenomen en lokaal een bestralingsdosis afgeeft.


Lutetium-177-DOTATATE

De PRRT-therapie bestaat uit vier behandelingen met een standaard dosering. Na de therapie wordt de opname van het Lutetium-177-DOTATATE in beeld gebracht. Zo kan de afgegeven dosis energie in tumoren en gezonde organen berekend worden, ook wel dosimetrie genoemd. Dosimetrie na PRRT zou kunnen leiden tot een gepersonaliseerde behandeling met een hoge dosis bestraling op de tumoren en lage dosis bestraling op gezonde organen om uiteindelijk de uitkomsten na de therapie te verbeteren.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen