De rol van hersen-specifieke eiwit FXBO41 op de hersenfunctie

Array

Neurowetenschapper Ana Rita Agra de Almeida Quadros onderzocht welke invloed een hersen-specifieke eiwit, FBXO41, heeft op de manier waarop neuronen verbinding maken en zich ontwikkelen. Ze toont in haar onderzoek aan dat als er gebreken zijn bij het eiwit, de hersenfunctie beïnvloedt wordt en tot ziekte kan leiden. Deze bevindingen werpen nieuw licht op de mechanismen van de hersenfunctie, wat essentieel is om te begrijpen wat er mis gaat bij ziekte.

Elke gedachte, elk gevoel en elke handeling begint in de hersenen. Hiervoor moeten de hersenen een grote hoeveelheid en een grote verscheidenheid aan informatie berekenen. Neuronen, de gespecialiseerde eenheden van de hersenen, moeten zich ontwikkelen en correct verbinden om ervoor te zorgen dat de informatie betrouwbaar wordt overgedragen.

Het eiwit kan stimulering en remming op verschillende manieren beïnvloeden, net zoals de grootte van een bepaalde hersenstructuur tijdens de vroege stadia van ontwikkeling. Voor het onderzoek heeft Agra de Almeida Quadros een muismodel ontwikkeld waarin FBXO41 ontbreekt. Vervolgens heeft ze vergeleken hoe neuronen communiceren en hoe de hersenen zich ontwikkelen tussen het model zonder FBXO41 en het normale model.

Startdatum 04-02-2021

Tijd 15.45

Locatie Online

Titel The role of Fbxo41 in Neuronal Function and Hippocampal Development

Spreker A.R. Agra de Almeida Quadros

Promotor prof.dr. M. Verhage, dr. R.F.G. Toonen


 Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen