Persoon overleden kort na vaccinatie

Array

Het bijwerkingencentrum Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen   laat vandaag weten dat het centrum een melding heeft ontvangen van overlijden kort na ontvangst van de coronavaccinatie van BioNtech/Pfizer. Het betreft een kwetsbare 90-plusser, met onderliggende gezondheidsproblemen. Lareb laat in een nieuwsbericht weten de doodsoorzaak te onderzoeken. Er is volgens Lareb vooralsnog geen reden om aan te nemen dat het overlijden gerelateerd is aan het ontvangen van de vaccinatie.

Veiligheid

Vanzelfsprekend is de veiligheid en gezondheid van de mensen die worden gevaccineerd onze eerste prioriteit. In Nederland beoordelen artsen of een persoon, oud of jong, geschikt is om te worden gevaccineerd, zeker bij kwetsbare en oudere mensen. Vorige week maakte het EMA bekend dat nader onderzoek naar de sterfgevallen van zeer kwetsbare ouderen in onder andere Noorwegen laat zien dat er geen direct verband is voor tussen het overlijden van deze mensen en de ontvangen vaccinatie.

Kwetsbare ouderen

Iedereen in Nederland boven de 18 jaar krijgt een vaccinatie tegen corona aangeboden. Ook mensen op hoge leeftijd of mensen met een (zeer) kwetsbare gezondheid. Op 18 januari is gestart met vaccinatie van kwetsbare ouderen. Gemiddeld overlijden er in Nederland naar schatting tweeduizend 80-plussers per week. Hier zullen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd. 

Meer informatie over bijwerkingen van de coronavaccinatie zijn te vinden in het wekelijkse overzicht op de website van Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen  . 

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is tot stand gekomen op basis van het advies van de Gezondheidsraad en volgens besluit van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Iedereen in Nederland boven de 18 jaar krijgt een coronavaccinatie aangeboden. De coronavaccins die in Nederland worden gebruikt zijn veilig bevonden en goedgekeurd voor gebruik door zowel het EMA European Medicines Agency  als het CBG College ter Beoordeling van Geneesmiddelen .

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen