Henk Oosterhof: “Bespreek de overgang, het kan je veel leed besparen”

0
682
Foto's gemaakt door de Franeker Fotograaf Jan Edwin Geertsma van Say Wad

In een bijlage van De Telegraaf heeft DMS-gynaecloog Henk Oosterhof een bijdragen mogen leveren aan het onderwerp: “De Overgang”. Tijdens de overgang verandert het vrouwenlichaam waardoor een reeks aan klachten kan ontstaan. Henk Oosterhof is al 20 jaar gynaecoloog en oprichter van Werk in de Overgang. In Nederland worden veel vrouwen niet serieus genomen. Of erger, er wordt zelfs lacherig gedaan over overgangsklachten.

Ruim 1/3 van het arbeidsverzuim bij vrouwen van 45-55 is te wijten is aan de overgang

Oosterhof vindt dat we de overgang serieuzer moeten nemen. Hij heeft zich gespecialiseerd in overgangsklachten op het werk: “Uit mijn onderzoek bleek dat ruim een derde van het arbeidsverzuim door vrouwen in de leeftijd van 45-55 te wijten is aan de overgang. Dat is een enorme groep werkende vrouwen die we hard nodig hebben. Door de overgang te bespreken en je leven en werk net anders in te richten gaat de kwaliteit van leven enorm vooruit.” 

Maak de overgang Bespreekbaarheid

Oosterhof: “In sommige culturen is er veel respect voor de ouder wordende, wijze vrouw. Daar kunnen we veel van leren. Vrouwen in de overgang zijn in de bloei van hun leven en we hebben er als maatschappij belang bij dat we de overgang normaliseren.” 

Hormoontherapie kan de kans op bepaalde kankers en hart- en vaatziekten verkleinen

Gelukkig zijn er goede behandelingen. Veel mensen denken dat hormoontherapie de kans op borstkanker vergroot, maar dat beeld klopt niet. Sterker nog: de therapie kan zelfs de kans op bepaalde kankers en hart- en vaatziekten verkleinen. Lees het gehele verhaal op planethealth.nl

Vorig artikelCoronamaatregelen hebben vooral heel positief effect op griep
Volgend artikelBreek er even uit!
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.