Maatschappelijke Diensttijd helpt jongeren hun talenten te ontdekken

0
422

Op een laagdrempelige manier ervaring opdoen met vrijwilligerswerk in je eigen stad, onderdeel zijn van een groep jonge enthousiastelingen, ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarnaast mooie ervaringen opdoen én werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat zijn de doelen van het door de overheid gesubsidieerde Maatschappelijke Diensttijd-programma ‘YourCube’ voor jongeren van 14 tot en met 27 jaar.

Ook Rosario, Meryem, Jip, Linde en Leyah hebben de afgelopen 6 maanden ten minste 80 uur vrijwilligerswerk gedaan, onder meer voor buurtboerderij De Nijkamphoeve en Inloophuis Haaglanden. Daarin werden zij met persoonlijke begeleiding en trainingen gecoacht door Haagse Helpers. Door deze stichting werden zij samen met zorgwethouder Kavita Parbhudayal, verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid, in het zonnetje gezet en kregen zij tijdens een coronaproof bijeenkomst in het Student Hotel aan de Hoefkade het officiële MDT-certificaat uitgereikt.

“Maatschappelijke Diensttijd helpt jongeren hun talenten te ontdekken en te gebruiken. Als stadsbestuur leggen wij daarbij graag verbindingen met vrijwilligerswerk. Vooral voor jongeren kan vrijwilligerswerk een mooie opstap zijn naar een vervolgstudie, betaald werk, de kans om een zinvolle bijdrage aan de samenleving te leveren, een netwerk op te bouwen, het gevoel van eigenwaarde te versterken en het verder ontwikkelen van competenties. Zo wint Maatschappelijke Diensttijd aan betekenis en kan iedereen er duurzaam profijt van hebben”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal.

Bij Haagse Helpers zijn bijna 400 vrijwilligers tussen de 14 en 30 jaar actief. Vorig jaar in coronatijd hebben zo’n 160 jongeren zich (meermaals) ingezet vanuit dit netwerk, dat werd gekroond als dé Haagse Vrijwilligersorganisatie van 2020. Haagse Helpers droomt van een sociaal verbonden stad waarin iedere Haagse jongere zich bewust is van zijn of haar talenten en deze wil inzetten voor kwetsbare stadsgenoten. Kavita Parbhudayal: “Het mooie van Haagse Helpers is bovendien is dat zij ervoor zorgen dat het vrijwilligerswerk laagdrempelig en flexibel is. Jongeren willen zich kunnen inzetten wanneer zij dat willen”.

Rosario, Meryem, Jip, Linde en Leyah vieren hun MDT-certificaat (Maatschappelijke Diensttijd) samen met zorgwethouder Kavita Parbhudayal; foto: Haagse Helpers/Remco Koers

Bron: Gemeente Den Haag