Op weg naar minder moedersterfte

Array

Participatie, lokale samenwerkingen en gebruik maken van lokale expertise zijn belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan het tegengaan van moedersterfte wereldwijd. Yadira Roggeveen vond met haar promotieonderzoek concrete antwoorden op de vraag waarom in sommige gebieden de verloskundige doelen van de Sustainable Development Goals moeilijk gehaald worden.

Roggeveen onderschrijft het belang van samenwerkingen tussen en met lokale zorgverleners en het creëren van context-specifieke oplossingen en zorg. Het is een vernieuwende en uitdagende aanpak, maar wanneer dit wordt toegepast lijkt het makkelijker te worden voor vrouwen om een verloskundige aan hun zijde te hebben tijdens een bevalling en de kwaliteit van de zorg die ze ervaren te verhogen.

Wereldwijd blijft moedersterfte hoog, met name in ontwikkelingsgebieden waar toegang tot medische middelen als apparatuur en medicatie lastig is.

Om te onderzoeken hoe de toegang tot verloskundige zorg in zogenaamde laag-inkomensgebieden verhoogd kan worden, maakte Roggeveen gebruik van participatief actie- en literatuuronderzoek. Ten eerste keek ze naar het versnellen van de verloskundige zorgketen om het aantal geboortes waarbij een verloskundige aanwezig is te verhogen. Ten tweede onderzocht ze een situatie in Tanzania ter plekke waar de bevolking bevalt met traditionele vroedvrouwen.

Roggeveens onderzoek draagt bij aan het begrijpen en kenteren van het ondergebruik van verloskundigen en zo ook aan de gezondheid van moeders wereldwijd.

Datum 17-05-2021

Tijd 15.45

Titel Innovative partnerships for Safe Motherhood

Spreker Y. Roggeveen

Promotor prof.dr. F. Scheele, prof.dr. J.J.M. van Roosmalen, dr. J.M. Hatfield, prof.dr. M.B.M. Zweekhorst

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen