Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met Nijmeegs malariavaccin

Array

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.  

Jaarlijks sterven bijna een half miljoen mensen aan malaria, vooral jonge kinderen in Afrika. De ziektekiemen van malaria (de parasieten) worden van de ene mens op de andere overgedragen via de malariamug. Dit nieuwe vaccin wil juist deze overdracht voorkomen, zodat malaria zich niet verder kan verspreiden.

Nieuw concept


Nijmeegse onderzoekers stonden in de jaren ’90 aan de wieg van dit vaccin, toen ze ontdekten dat een eiwit van de parasiet (het Pfs48/45 eiwit) een essentiële rol speelt bij de overdracht van de malariaparasiet naar de mug. Door dit eiwit uit te schakelen kun je in principe de vorming van nieuwe parasieten in de mug blokkeren. Daarmee voorkom je dat andere mensen via een muggenbeet worden geïnfecteerd. Het vaccin voorkomt dus niet dat je zelf malaria krijgt maar gaat malaria bij andere mensen tegen. Dit was destijds een geheel nieuw concept. Samen met Deense collega’s van het Statens Serum Institut is dit eiwit nu ontwikkeld tot een vorm (genaamd R0.6C) dat kan worden toegediend als vaccin tegen malaria.

Antistoffen


Het zogenoemde R0.6C vaccin is een recombinant product dat zich richt tegen het Pfs48/45 eiwit. Dit vaccin moet in de mens antistoffen (antilichamen) opwekken tegen dit eiwit. Wordt iemand met malaria en het toegediende vaccin door een mug gebeten, dan krijgt die mug óók de antistoffen binnen. Die antistoffen zullen de ontwikkeling van de parasieten in de mug blokkeren. Daarmee wordt ook een verdere verspreiding van malaria in de menselijke bevolking voorkomen.

Veiligheid voorop


Of het concept werkt, moet natuurlijk eerst zorgvuldig getest worden. De eerste test (fase 1 onderzoek), die nu bij vrijwilligers in het Radboudumc wordt uitgevoerd, onderzoekt nu de veiligheid van dit vaccin. Verder wordt bekeken of in het bloed van de vrijwilligers inderdaad antistoffen ontstaan die de overdracht van malaria kunnen voorkomen. 

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen