Factoren van invloed op alvleesklierontsteking

Vrijdag 28 mei 2021
Promotie (UvA), 16.00 u, Agnietenkapel
Fons van den Berg: Factoren van invloed op alvleesklierontsteking

Ondanks decennia van onderzoek is het nog steeds onduidelijk waarom sommige patiënten met alvleesklierontsteking ernstige, levensbedreigende complicaties ontwikkelen, terwijl anderen zonder problemen genezen. Van den Berg keek naar het verband tussen de erfelijke achtergrond van een persoon en de samenstelling en functie van zijn darmflora. Hij onderzocht hoe deze factoren bijdragen aan ernstige complicaties zoals (meervoudig) orgaanfalen en secundaire infecties.


Van den Berg zag verbanden tussen laboratorium- en genetische markers, en het risico en de ernst van alvleesklierontsteking. In een groot cohort van patiënten ontdekte hij nieuwe genetische associaties in de genen ZNF106 en SLC52A1 met (vroeg) meervoudig orgaanfalen bij acute pancreatitis.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen