Hartpatiënten trainen thuis even effectief als in het ziekenhuis

Array

Resultaten grootste studie naar telerevalidatie bekend

Voor patiënten die een hartinfarct hebben meegemaakt of plotseling een dotterbehandeling moesten ondergaan, is deelname aan een hartrevalidatieprogramma van levensbelang. Met de SmartCare-CAD studie onderzocht Rutger Brouwers of thuis trainen onder begeleiding op afstand meer effect oplevert dan trainen in het ziekenhuis.

Zijn onderzoek wijst uit dat beide methoden even effectief zijn. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. Tot nu toe vond een beweegprogramma altijd plaats bij de afdeling fysiotherapie in het ziekenhuis. Dat betekent voor de betreffende patiënten dat ze gedurende bijna drie maanden twee à drie keer per week naar het ziekenhuis gaan voor hun training onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Door technologische ontwikkelingen is het ook mogelijk om een beweegprogramma op afstand te begeleiden (thuisrevalidatie). Dit heeft verschillende voordelen voor de patiënt: minder reistijd, minder ziekenhuisbezoeken, direct inzage in hun gegevens en voortgang en daarmee regie over de behandeling, persoonlijke begeleiding en terugvalpreventie.

Thuis of in het ziekenhuis?

Maar wat is nu beter? Thuis revalideren of in het ziekenhuis? Om dit te onderzoeken, zette cardioloog in opleiding Rutger Brouwers de Smartcare-CAD-studie op bij Máxima MC (MMC): “Patiënten vallen na intensieve begeleiding helaas vaak terug in hun oude leefpatroon; terwijl het verbeteren van leefstijl het risico op een nieuwe hartaandoening aanzienlijk verkleint. Daarom is er dringend behoefte aan innovatieve revalidatiemethoden, die ervoor zorgen dat méér patiënten deelnemen, en die bijdragen aan het langer vasthouden van de positieve effecten ervan. Met de SmartCare-CAD studie wilden we onderzoeken of thuis trainen onder begeleiding op afstand meer effect heeft dan trainen in het ziekenhuis.” 

Het onderzoek had alleen betrekking op het beweegprogramma bij de fysiotherapie. Loting bepaalde welke van de twee behandelingen een deelnemer kreeg. De helft van de deelnemers aan het onderzoek volgde gedurende drie maanden standaard hartrevalidatie in het ziekenhuis. De andere helft volgde eerst zes trainingssessies in het ziekenhuis, onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Vervolgens trainden de deelnemers zelf thuis gedurende drie maanden met draagbare sensoren, waarbij zij op afstand begeleid werden. Via een gepersonaliseerd online platform werden revalidatie- en trainingsdoelen bijgehouden, gegevens over de training van de patiënt geüpload en kon de patiënt zijn voortgang raadplegen en bijsturen. Fysiotherapeuten gaven patiënten wekelijks feedback via een videoconsult. Daarna werden ze nog 9 maanden op afstand in de gaten gehouden. Na 1 jaar zijn de twee behandelingen met elkaar vergeleken. In totaal deden 300 hartpatiënten mee aan dit onderzoek. 

Uitkomsten

Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat zowel de patiënten die thuis trainden als de patiënten die dat in het ziekenhuis deden, na een jaar meer bewegen, fysiek fitter zijn, een hogere kwaliteit van leven ervaren, minder depressief zijn en in hun dagelijks leven beter kunnen omgaan met hun aandoening. Er zijn geen significante verschillen gevonden tussen de twee groepen. Ook de patiënttevredenheid na 12 maanden was vergelijkbaar tussen de groepen. In het onderzoek bleek dat terugvalpreventie niet nodig is bij patiënten met een laag risico op nieuwe hartproblemen.

Rutger Brouwers licht toe: “Net als bij andere onderzoeken naar telerevalidatie deden vooral relatief jonge mannen met een laag risico op nieuwe hartproblemen mee aan ons onderzoek. Dit verklaart wellicht waarom we ook weinig terugval in lichaamsbeweging zagen. Voor toekomstig onderzoek is het belangrijk na te gaan hoe we ook andere patiëntgroepen, die misschien na verloop van tijd wel minder gaan bewegen, kunnen enthousiasmeren voor telerevalidatie.”Ook bleek in het onderzoek dat de tijdsinvestering van artsen, casemanagers, fysiotherapeuten en andere betrokkenen bij beide vormen van revalidatie vergelijkbaar was. Meer lezen? Bekijk hier de publicatie in het Journal of the American College of Cardiology.

Toekomst

Om het gebruik en de langetermijneffectiviteit van tele-hartrevaldiatie te verhogen, moeten toekomstige interventies worden gepersonaliseerd om een meer diverse patiëntpopulatie aan te spreken  en worden aangepast aan patiënten die het risico lopen terug te vallen in ongezond gedrag. Het toepassen van informatie- en communicatietechnologie in de zorg is veelbelovend. Digitale interventies zijn net zo effectief als reguliere face-to-face contacten.

Dankzij ‘zorg op afstand’ neemt het aantal fysieke bezoeken van patiënten in het ziekenhuis af. Vooral voor chronisch zieke patiënten draagt dit bij aan betere zorg met meer eigen regie. Het Vitaliteitscentrum van MMC ontwikkelt multidisciplinaire innovatieve programma’s, ondersteund door technologie, die patiënten stimuleren tot beter zelfmanagement en duurzaam behoud van een gezonde leefstijl.

Patiënt Pierre Bus online in gesprek met cardioloog i.o. Rutger Brouwers

Bron: Máxima MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen