Contactlenzen zoals daglenzen en weeklenzen steeds populairder

Als we kijken naar de meeste verkochte contactlenzen wereldwijd, dan zijn dat nog steeds de zachte maandlenzen. Echter zien we dat daglenzen en weeklenzen steeds populairder worden en deze worden dan ook steeds meer offline en online verkocht.

Maar waarom zou je uiteindelijk kiezen voor daglenzen of weeklenzen? Wil je genieten van puur gemak of kies je voor de meest hygiënische manier van contactlenzen dragen, dan ligt de keuze voor daglenzen of weeklenzen voor de hand.

Daglenzen

Als we kijken naar het grote verschil tussen maandlenzen en daglenzen dan is het zoals de naam al doet vermoeden het grote verschil de draagtijd van deze lenzen. Waar je maandlenzen iedere maand dient te vervangen, doe je dat bij daglenzen dus dagelijks en dit is betreffende de hygiëne dus het mooiste systeem. Het is namelijk zo, naarmate je zachte contactlenzen langer draagt, laten ze steeds minder zuurstof door omdat ze vervuilen, ze slibben namelijk op den duur dicht met vuil, vetten en eiwit. Door het dichtslibben kan het benodigde zuurstof voor het hoornvlies het hoornvlies van het oog niet meer voldoende bereiken en ontstaat er de kans op vaatingroei.

Natuurlijk zal je als je maandlenzen draagt deze dagelijks schoonhouden met een goede lenzenvloeistof, maar dan nog hou je het dichtslibben gedurende de maand niet helemaal tegen en zal de zuurstofdoorlaatbaarheid van de contactlens afnemen. Dus wil je dat je ogen dagelijks worden voorzien van voldoende zuurstof? Kies dan voor daglenzen. Daglenzen krijgen namelijk niet de kans om dicht te slibben omdat je ze dagelijks vervangt voor een nieuw paar. Ook zal je als je kiest voor daglenzen genieten van puur gemak omdat elke daglens namelijk apart zit verpakt in een blister gevuld met bewaar/inzetvloeistof. Het is super handig elke morgen een paar blisters openen, lenzen inzetten en de hele dag scherp zien zonder dat je deze lenzen dient te onderhouden zoals je dat wel moet bij maandlenzen.

Weeklenzen

Weeklenzen ook beter bekend als de Acuvue Oasys lenzen afkomstig van Johnson en Johnson draag je maximaal 2 weken en vervang je na deze tijd voor een nieuw paar. Dus ook deze contactlenzen vervang je sneller dan maandlenzen. Echter moet je deze lenzen wel dagelijks schoonhouden en desinfecteren met een goede lenzenvloeistof. De Acuvue Oasys weeklenzen hebben een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en bieden de gebruiker optimaal draagcomfort. Bovendien bezitten de Acuvue Oasys weeklenzen een UV filter om zoveel mogelijk van het schadelijke UV licht te filteren waar we dagelijks aan bloot staan en dit komt de gezondheid van de ogen dus zeker ten goede.

Ook heeft de fabrikant Johnson en Johnson momenteel als enige fabrikant meekleurende lenzen in het assortiment en deze zijn verkrijgbaar onder de naam Acuvue Oasys with Transitions. Deze contactlenzen kleuren namelijk automatisch donkerder en ontkleuren ook weer automatisch. Hoe meer UV/HEV licht er op deze contactlenzen invalt, hoe donkerder dat ze worden. Hiermee zijn deze lenzen ideaal voor personen die lichtgevoelig zijn of last hebben van vermoeidheid. Ook voor veel buitensporten zoals bijvoorbeeld voetbal, hockey, tennis of fietssport zijn deze lenzen natuurlijk een uitkomst. Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze contactlenzen geen vervanging zijn van een goede zonnebril, dit omdat zij niet het hele oog bedekken, maar deze contactlenzen bieden de gebruiker wel zoveel meer gemak en bescherming t.o.v. basic lenzen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen