‘De nieuwe pandemie is een tikkende tijdbom en we staan erbij en kijken ernaar’

Resistentie voor antibiotica vormt zo’n erge bedreiging voor de volksgezondheid dat er al gesproken wordt van de nieuwe pandemie. Toch ontwikkelt slechts een handjevol kleine en middelgrote biotech bedrijven nieuwe antibiotica. Tegen beter weten in, want de benodigde investeringen zijn niet terug te verdienen. Intussen neemt de resistentie van ziekteverwekkende schimmels en bacteriën tegen antibiotica zienderogen toe. We staan erbij en kijken naar deze tikkende tijdbom.

Antibioticaresistentie

Antibiotica moet spaarzaam worden ingezet, anders werk je resistentie in de hand. Voor de biotechsector leidt tot een bizarre paradox. Want juist als je een heel goed antibioticum ontwikkelt, wil nauwelijks iemand het gebruiken en belandt het op de plank. De spaarzame inzet remt daardoor innovatie op de lange termijn. Nu optreden is dus vereist, voor de preventie van deze nieuwe pandemie. We moeten de ontwikkeling van antibiotica anderszins stimuleren. Bijvoorbeeld door een helpende hand van de overheid, een abonnementsmodel, actiefonds of prijsvraag. Bovenal is het essentieel om met een plan te komen waarmee we die tikkende tijdbom preventief kunnen ontmantelen. Nederland wist zich eerder met een Deltaplan te wapenen tegen de zee. Daarom moeten we ons nu met een Deltaplan Infectieziekten wapenen tegen toekomstige golven van infectieziekten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Annemiek Verkamman is directeur van HollandBIO.

Aanleiding: De nieuwe pandemie: bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica – NRC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen