ga corona-wijs op reis

Array
Vakantiereizen naar meer Europese landen mogelijk, maar ga wijs op reis

Vanaf donderdag 17 juni gaat het reisadvies van enkele Europese landen of gebieden van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, veiligheidsrisico’s). Het gaat om Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska), Liechtenstein, de Zuid-Egeïsche eilanden (in Griekenland) en Zwitserland. Daarnaast gaat het reisadvies voor IJsland, Polen en Roemenië van geel naar groen.

De aanpassing van de reisadviezen naar ‘geel’ betekent dat vakantiereizen niet langer worden afgeraden. Reizigers hoeven bij terugkomst naar Nederland geen negatieve test meer te laten zien en hoeven niet in quarantaine. Maar let op, sommige landen die op geel of groen staan leggen inreisbeperkingen op. Kijk dus voor het hele reisadvies op de website nederlandwereldwijd.

Reizen blijft een risico

In veel Europese landen dalen de coronacijfers, waardoor vakantiereizen naar een aantal landen weer mogelijk zijn. De situatie in een land kan snel veranderen, zoals eerder het geval was op de Zuid-Egeïsche eilanden. De cijfers daar gaven aanleiding om op 30 mei het reisadvies van ‘geel’ weer naar ‘oranje’ te zetten.

Inmiddels is de situatie op de Zuid-Egeïsche eilanden verbeterd, waardoor vakantiereizen weer mogelijk zijn. Het blijft belangrijk dat reizigers zich goed voorbereiden en ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

Jongeren terug van vakantie

De afgelopen dagen ziet het RIVM een stijging van het aantal reizigers dat met een coronabesmetting terugkeert uit landen met een geel reisadvies zoals Portugal en enkele Spaanse eilanden. Dit gaat vooral om groepen jongeren. Daarom roept het RIVM iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Portugal of de Spaanse eilanden is geweest op om na thuiskomst uit voorzorg een test te doen bij de GGD, ook als ze geen klachten hebben.

Hoe komt een reisadvies tot stand?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken besluit over de reisadviezen voor Europese landen op basis van advies van het RIVM en na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over hoe reisadviezen tot stand komen.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen