Update meldingen bijwerkingen coronavaccins (week 25)

Deze update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn tot en met 20 juni 2021. Tot nu zijn dat 81.480 meldingen met 440.266 vermoede bijwerkingen. Het gaat hier vooral om bekende, te verwachten bijwerkingen zoals hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn en vermoeidheid. De meldingen gaan over ongeveer 13,6 miljoen gegeven vaccins.

Trombose met en zonder een laag aantal bloedplaatjes

Lareb ontving tot nu toe 29 meldingen bij het AstraZeneca vaccin en 1 melding bij het Janssen vaccin waarin sprake was van een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Bij de melding op het Janssen vaccin en bij 14 meldingen op het AstraZeneca vaccin is het vrijwel zeker dat het om de zeldzame bijwerking gaat. Vier mensen zijn overleden, waarbij van twee het vrijwel zeker om de zeldzame bijwerking bij het AstraZeneca vaccin gaat.

Systemisch capillair leksyndroom

Het systemisch capillair leksyndroom is onlangs toegevoegd aan de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin. Op het AstraZeneca vaccin hebben wij vooralsnog géén meldingen ontvangen. Lareb heeft één melding ontvangen van systemisch capillair leksyndroom bij het Janssen vaccin. Lees ons nieuwsbericht voor meer informatie over systemisch capillair leksyndroom na coronavaccinatie.

Ontsteking van de hartspier of het hartzakje


Lareb heeft nu 10 meldingen van hartontsteking (myocarditis) en 22 van ontsteking van het hartzakje (pericarditis) bij coronavaccins. Een groot deel van deze meldingen zijn kort geleden ontvangen en bij Lareb nog in onderzoek.

Overlijdens


Tot nu toe zijn er 409 meldingen van overlijden na coronavaccinatie. De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty). Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt. Zie hier de volledige update bij Lareb.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen