Slachtoffers van misstanden in de sport kunnen terecht bij Slachtofferhulp Nederland

Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport kunnen zich bij Slachtofferhulp Nederland melden. Turners, maar ook beoefenaars van andere sporten kunnen terecht voor onder andere: voorlichting, juridische ondersteuning en hulp bij financiële vragen. Ook is het op termijn mogelijk om onder professionele begeleiding contact te krijgen met lotgenoten. “Het is van groot belang dat sporters de erkenning krijgen die ze nodig hebben om dit hoofdstuk af te sluiten”, zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.

Ongelijke Leggers

Het onafhankelijke onderzoek ‘Ongelijke Leggers’ maakte eind april duidelijk dat twee derde van de oud-sporters te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Maar ook sporters die nu nog actief zijn, hebben ermee te maken. De gevolgen van het grensoverschrijdend gedrag zijn zowel fysiek, zoals: een kapotte rug, als psychisch van aard, waaronder: eetstoornissen en complexe psychische stoornissen. Onder de huidige sporters geeft 33% van de volwassenen en 15% van de minderjarigen aan ‘soms’ of ‘vaak’ door te trainen met blessures en/of pijn. De KNGU heeft excuses aangeboden en samen met NOC-NSF gewerkt aan een plan van aanpak.

Zorg

Uit het onderzoek blijkt ook dat de (oud)turnsters niet altijd de specialistische en langdurige zorg krijgen die zij nodig hebben. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) komt met een speciale behandeling op maat voor slachtoffers van misstanden in de turnsport.

Slachtofferhulp Nederland zal in eerste instantie voorlichting geven aan slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Maar ze kunnen ook hulp krijgen bij financiële vragen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de oud-turnsters behoefte hebben aan een vorm van financiële tegemoetkoming. Indien nodig kan Slachtofferhulp ook juridische ondersteuning bieden.

Behoefte van slachtoffers

“Welke hulp een slachtoffer nodig heeft, verschilt van mens tot mens, weet Rosa Jansen: “Wij hebben inmiddels 36 jaar ervaring in het emotioneel, praktisch en juridisch ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden.”

Over Slachtofferhulp Nederland

Elk slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp verdient de beste hulp. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Wij bieden emotionele hulp, begeleiden in het strafproces en helpen bij het aanvragen van schadevergoeding.

Bron: Slachtofferhulp

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen