Nieuwe techniek voor veilige en effectieve behandeling van hartritmestoornissen

Array

Het UMCG heeft als eerste behandelcentrum in de Benelux een nieuwe, revolutionaire techniek toegepast voor de behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. Met behulp van een elektrisch veld worden kleine littekens gemaakt in het hartweefsel waar de ritmestoornis ontstaat zodat ongewenste prikkels vanaf die plek geblokkeerd worden. De nieuwe methode is snel, effectief en geeft een veel kleinere kans op complicaties.  


Boezemfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Zo’n 170.000 mensen in Nederland hebben er last van. De stoornis kan zorgen voor hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid. Een veel gebruikte behandeling is om door middel van verhitting (radiofrequente energie) of bevriezing (cryoablatie) littekentjes te maken in het hartweefsel bij de longaders om ongewenste elektrische prikkels naar het hart tegen te houden. Dit gebeurt met behulp van katheters die via de lies naar het hart worden gebracht. Jaarlijks worden in Nederland 6.000 patiënten op deze manier behandeld.


“Een nadeel van behandelen met warmte of koude is dat er complicaties kunnen ontstaan doordat omliggend weefsel of zenuwen beschadigd kunnen raken”, zegt Yuri Blaauw, hoofd klinische elektrofysiologie bij het UMCG. “Dat kan bijvoorbeeld leiden tot uitval van het middenrif waardoor mensen tijdelijk kortademig worden. Dit komt voor bij ongeveer 2 op de 100 patiënten. Een andere gevreesde, maar zeldzame, complicatie is schade aan de slokdarm.”

De nieuwe behandelmethode werkt met een techniek waarbij de cellen die de hartritmestoornissen veroorzaken, uitgeschakeld worden door een elektrisch veld. Het is een zeer precieze manier van behandelen waarbij zenuwcellen en ander weefsel niet beschadigd raken. Het risico op complicaties is daarmee lager. Deze nieuwe techniek, de pulsed field ablation, wordt in zo’n 30 centra wereldwijd toegepast en is zeer effectief gebleken: 1 jaar na de ingreep ervaren de meeste patiënten geen klachten meer van boezemfibrilleren.

Blaauw en zijn collega cardioloog Hessel Groenveld behandelden op 1 en 2 juli als eersten in de Benelux 5 patiënten middels pulsed field ablation met de FARAWAVE® katheter van de firma FARAPULSE®. Blaauw: “Een behandeling kon heel snel, binnen een uur, worden gedaan, de patiënten gingen dezelfde dag weer naar huis en hebben geen problemen ervaren. Op deze manier kunnen we in de toekomst veel meer patiënten op een veilige manier helpen. Een belangrijke winst, want er zijn veel patiënten met atriumfibrilleren en er is een lange wachtlijst. We zien deze nieuwe techniek echt als baanbrekend.” 

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen