75.000 vaccins naar Namibië, maar overgebleven vaccins huisartsen verdwijnen in de prullenbak

Nieuwsbericht | 06-08-2021 | 18:28

Nederland heeft afgelopen week 75.000 AstraZeneca-vaccins naar Namibië gestuurd om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dit maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. De Namibische overheid had Nederland gevraagd om ondersteuning bij haar vaccinatiecampagne. Naast deze donatie zal Nederland miljoenen vaccins beschikbaar stellen aan andere landen via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De coronasituatie in Namibië is ernstig en overbelasting van de zorg dreigt. Momenteel wordt er in Namibië al geprikt met het AstraZeneca-vaccin. Daarom is te verwachten dat de Nederlandse vaccins snel kunnen worden ingezet. Omdat dit specifieke vaccin bewaard kan worden bij koelkasttemperatuur is het daarnaast makkelijk te vervoeren en te bewaren.

Voorraad AstraZeneca

De te doneren vaccins zijn in Nederland niet meer nodig nu er hier geen nieuwe afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden gemaakt. De voorraad AstraZeneca-vaccins die Nederland altijd heeft aangehouden om eventuele tegenvallende leveringen op te kunnen vangen is daarom ook niet meer nodig. Mede dankzij een initiatief uit de samenleving kunnen deze vaccins op korte termijn worden ingezet in Namibië.

Circa 200.000 ongebruikte vaccins huisartsen toch in de prullenbak

Maar de voorraad overgebleven AstraZeneca-vaccins die nu nog bij huisartsen ligt, zullen niet worden gebruikt om te schenken aan landen waar een tekort is aan vaccins. Ze zullen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden vernietigd. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant waarin huisartsen aandacht vroegen voor de verspilling van deze vaccins. Volgens deze huisartsen dreigen zo’n 200 duizend doses te moeten worden weggegooid, omdat de houdbaarheidsdatum verstrijkt en ze deze zelf niet weggeprikt krijgen.

De Jonge stelt in zijn brief dat het moeilijk in te schatten is hoeveel AstraZeneca-vaccins er precies overblijven. De Jonge heeft besloten om Namibië alleen de vaccins uit de centrale voorraad ter beschikking te stellen.

Wereldwijd vaccineren

Nederland heeft altijd aangegeven te willen helpen bij de wereldwijde bestrijding van het coronavirus. Om het ontstaan van mutaties tegen te gaan is het van belang dat overal ter wereld gevaccineerd wordt. Eerder doneerde Nederland vaccins aan Suriname en Kaapverdië. Ook zal Indonesië worden ondersteund in hun vaccinatiecampagne met vaccins uit Nederland. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen