Bruno Tassignon: Functionele prestatietests en besluitvorming over terugkeer naar de sport

Array


Sporters lopen vaak een enkelverzwikking op. De gevolgen van zo’n blessure worden meestal onderschat. Daarom onderzocht Tassignon of er wetenschappelijke criteria zijn om te beslissen wanneer iemand weer mag sporten na een enkelverzwikking. Tassignon ontdekte dat dergelijke criteria nog niet bestaan, maar dat er wel heel wat vragenlijsten en testen zijn die clinici hierbij kunnen helpen. Zijn inventarisatie laat echter zien dat al deze testen over een zeer voorspelbaar karakter beschikken. Dit staat in schril contrast met veel sporten, die over een dynamisch karakter en hoge onvoorspelbaarheid beschikken. Daarom maakte Tassignon een bestaande evenwichtstest (Y-balanstest) dynamischer en onvoorspelbaarder, terwijl hij ook naging of deze nieuwe test (reactieve balanstest) in de klinische praktijk of wetenschappelijk onderzoek inzetbaar is.

Aangezien vermoeidheid een mogelijke rol speelt in het ontstaan van blessures, onderzocht Tassignon ook of de bestaande (Y-balanstest) en nieuwe (reactieve balans test) evenwichtstest gevoelig waren voor verschillende soorten vermoeidheid en wat er zich in de hersenen afspeelt tijdens deze evenwichtstests. Het onderzoekt toont aan dat vermoeidheid enkel opgepikt werd door de nieuwe evenwichtstest en niet door de oude evenwichtstest. Interessant in deze situatie is dat ondanks dat verschillende soorten vermoeidheid geen invloed leken te hebben op de prestatie van de bestaande evenwichtstest, er allerlei veranderingen in breinactiviteit werden vastgesteld.
Link naar proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen