Sander Hoorntje: Behoud van eigen kniegewricht beste optie voor jonge artrose-patiënten

Array


Hoorntje bestudeerde de optimale chirurgische behandeling voor jonge, actieve patiënten met knieartrose die graag weer willen sporten en werken. Knieartrose komt steeds vaker voor, ook bij relatief jonge mensen. Het plaatsen van een knieprothese bij deze actieve groep is niet wenselijk, omdat het risico op mislukking hoog is, waardoor een tweede operatie nodig is. Dit gebeurt bij  1 op de 3 patiënten.

Het onderzoek van Hoorntje toont aan dat gewrichtssparende behandelingen een goede eerste stap kunnen zijn. Er zijn ook behandelingen waarbij patiënten wel hun eigen kniegewricht behouden. Zoals de standscorrectie of de behandeling waarbij het kniegewricht zes tot zeven weken uit elkaar wordt getrokken (kniedistractie), met als doel artroseklachten te verminderen. Patiënten die deze behandeling ondergaan, keren vaak wel terug naar sport en werk. Ook kan een knieprothese-operatie zo worden uitgesteld of voorkómen. Daardoor zijn geen kostbare revisie-operaties nodig, wat zowel voor de patiënt als voor de maatschappij een gunstige uitkomst is. De standscorrectie en kniedistractie worden nu relatief weinig uitgevoerd in Nederland; onterecht volgens de uitkomsten van Hoorntje.
Link naar het proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen