Annemijn Jonkman: Gepersonaliseerde beademing beschermt ademspieren


De covid-19 pandemie laat ons meer dan ooit zien dat kunstmatige beademing op de intensive care levensreddend is voor de patiënt. Wanneer de machine de ademhaling overneemt, treedt al snel ademspierzwakte op omdat de patiënt zijn spieren onvoldoende gebruikt. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals een langere beademingsduur en IC-opname, met kans op complicaties. Methoden om de ademspieren te monitoren en de ademspierfunctie te verbeteren zijn echter maar beperkt aanwezig in de klinische praktijk, wegens een gebrek aan betrouwbare, simpele en goed begrepen technieken.

Jonkman evalueerde en verbeterde (nieuwe) technieken om de ademspieren te monitoren. Zij ontwierp strategieën om de beademing te personaliseren voor de patiënt. Daarnaast laat ze zien dat het behouden van ademspieractiviteit tijdens de beademing veilig mogelijk is met elektrische spierstimulatie. Dit proefschrift brengt ons een stap dichter bij een gepersonaliseerde beademing die beschermend is voor de ademspieren.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen