Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstig beloop van COVID-19

Eindhoven, 18 oktober 2021 –  Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger beloop van corona. “Voor patiënten met de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa is dit een heel belangrijke en geruststellende boodschap”, stelt maag- darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen. Deze conclusie is onlangs gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical and Experimental Medicine. Het is tot nu toe het enige artikel ter wereld met lange termijnresultaten over deze patiëntengroep.

“We hebben in de groep van 1453 Crohn en colitis ulcerosa patiënten van het Catharina Ziekenhuis onderzocht hoe vaak zij een ernstig beloop van COVID-19 hadden gedurende het eerste jaar van de corona-uitbraak in Nederland”, legt Gilissen uit, “het gaat vanwege hun chronische ziekte om kwetsbare patiënten van wie 40 procent afweer onderdrukkende medicatie gebruikt. Patiënten met deze medicijnen hebben een verminderde weerstand voor verschillende infecties. Over het beloop van een corona-infectie is bij deze categorie patiënten nog weinig bekend. Het risico op een ernstiger beloop met een ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg blijkt gelukkig mee te vallen.” 

Algemene bevolking

Gilissen vervolgt: “In onze patiëntengroep hebben we het ziektetype, de leeftijd en het medicatiegebruik gedetailleerd in kaart gebracht door middel van anonieme data die we normaal gesproken bestuderen om onze kwaliteit van zorg te verbeteren. Daarnaast hebben we op verschillende manieren gekeken naar opname en overlijden door COVID-19 in én buiten het ziekenhuis. De bevindingen van de hele groep Crohn- en colitispatiënten zijn vergeleken met die van de algemene bevolking in de regio Zuidoost-Brabant en landelijk.”

Verklaringen

Het risico op ziekenhuisopname (7 patiënten, 0.48 procent) en overlijden (2 patiënten, 0.14 procent) door COVID-19 verschilden niet significant van de algemene bevolking. “Er zijn hiervoor verschillende theoretische verklaringen te bedenken. De belangrijkste lijkt het remmende effect van afweer-onderdrukkende medicijnen op de overdreven afweerrespons die bij patiënten met ernstige COVID-19 wordt gezien. Deze uitkomst kan ook van belang zijn voor patiënten met andere afweer-gerelateerde aandoeningen met dezelfde medicatie. Denk hierbij aan reuma- of psoriasispatiënten. Maar dit zal verder onderzocht moeten worden”, aldus Gilissen.

Geen verrassing

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor Gilissen geen verrassing. “Tijdens de eerste uitbraakgolf in 2020 zag ik als arts op de corona-afdeling niemand van mijn patiënten met corona opgenomen worden. Ik hoorde wel dat patiënten COVID hadden, maar met hooguit milde verschijnselen. Ik ben blij dat we dit nu met een gedegen onderzoek hebben kunnen aantonen. Dat neemt niet weg dat ik al mijn patiënten adviseer zich te laten vaccineren. Ik ben van mening dat we ons optimaal moeten beschermen, als we de mogelijkheid hebben.” Het volledige artikel is hier te lezen.

Bron: Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen