Martini Ziekenhuis loopt landelijk voorop in de nieuwe endoscopische wervelkolomtechniek

Het Martini Ziekenhuis is afgelopen week als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met endoscopische nekoperaties. Patiënten met een nekhernia kunnen bij het Martini Ziekenhuis voortaan geholpen worden met een minimaal invasieve operatie. De behandeling is minder ingrijpend voor patiënt en patiënten herstellen veel sneller van de operatie.

Bij een operatie voor een nekhernia wordt vaak een tussenwervelschijf vervangen of nekspieren losgemaakt. Dit is nogal ingrijpend. Met de nieuwe techniek zijn we in staat om de operatie via een zeer kleine snede van 6mm met een endoscoop via de nek uit te voeren. Deze techniek wordt in het buitenland  al wel beoefend en nu voor het eerst in Nederland. In 2020 is in het Martini ziekenhuis ook al gestart met de behandeling van wervelkolomvernauwingen met behulp van een endoscoop. Hier is inmiddels al veel ervaring in opgedaan waardoor deze al in de routinematige planning is opgenomen.

Teamwerk


Neurochirurg Shukri Demir legt uit hoe het werkt: ‘met behulp van een kijkinstrument, de endoscoop, wordt de hernia in beeld gebracht en met geavanceerde instrumenten vrij gelegd en verwijderd. Door de technische ontwikkeling van de instrumenten is het nu mogelijk om heel precies te werken. Daarnaast is een goed ingewerkt en gemotiveerd team ontzettend belangrijk. Dat hebben we gelukkig in het Martini Ziekenhuis. Deze nieuwe techniek heeft veel voordelen:  zo hebben de meeste patiënten na de operatie minder pijn, is de herstelperiode korter en is de kans op schade aan de spieren en weefsel en eventuele infecties kleiner. Ik maak graag gebruik van innovaties om de patiëntenzorg te optimaliseren’, stelt Shukri Demir. ‘Dat is waar ik het voor doe!’De toekomst


De neurochirurgen in het Martini Ziekenhuis werken al langere tijd om deze innovatieve endoscopische operatietechnieken zich eigen te maken en in Nederland uit te rollen. De bedoeling is om steeds meer wervelkolomaandoeningen endoscopisch uit te voeren om de genoemde voordelen te kunnen benutten.  Shukri Demir: ‘Het plan is om in de nabije toekomst een opleidingscentrum in het Martini Ziekenhuis te starten waar we de kennis en vaardigheden graag delen met andere wervelkolomchirurgen in Nederland. Daarnaast heeft de vakgroep neurochirurgie als doel om door middel van samenwerkingen met vooruitstrevende ziekenhuizen de implementatie van deze technieken te begeleiden en haar ervaringen op dat gebied te delen.’

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen