Victor Pop & onderzoek naar postpartum depressie

Afscheid Victor Pop: Verwondering als integere basis voor baanbrekend onderzoek 

Als eerste in Nederland deed hoogleraar Eerstelijnszorg Victor Pop onderzoek naar postpartum depressie. Hij maakte zich wereldwijd sterk om de misverstanden en misinformatie rondom postpartum depressie te ontkrachten. Daarnaast deed hij – deels naast zijn werk als huisarts – baanbrekend onderzoek naar schildklieraandoeningen tijdens zwangerschap en na de bevalling en de rol van het immuunsysteem tijdens de zwangerschap. Op 29 oktober houdt Victor Pop na 30 jaar onderzoek zijn afscheidsrede bij Tilburg University.


Victor Pop maakte zich sterk om wetenschappelijke inzichten beter hun weg te laten vinden in de zorgpraktijk. Hij reisde de wereld rond om misinformatie over postpartum depressie te ontkrachten, gebrekkige kennis aan te vullen en een betere begeleiding van deze vrouwen te bepleiten. Ook richtte hij bijvoorbeeld huisartsenvereniging PoZoB op met als doel de eerstelijnszorg voor patiënten met een chronische of psychische aandoening te verbeteren. Met zijn boek ‘De mythe van de roze wolk’ maakte hij – samen met medeauteur Aja Leemans – zijn wetenschappelijke inzichten toegankelijk voor een breed publiek.


Naast het onderzoek naar postpartum depressie, specialiseerde Victor Pop zich in de zwangerschapsimmunologie en met name de rol die het immuunsysteem speelt bij de ontdekking van (latente) schildklierstoornissen. Ook onderzocht hij de rol die schildklieraandoeningen spelen bij ontwikkelingsstoornissen van kinderen. Hiertoe wordt op korte termijn baanbrekend nieuw onderzoek gestart, waarbij aan de hand van dentinelaagjes in melktanden kan worden achterhaald of kinderen in de baarmoeder zijn blootgesteld aan te veel of te weinig schildklierhormoon.


Brabant Studie

Victor Pop geeft leiding aan de Brabant Studie, de laatste in een reeks geboortecohortstudies waarin vrouwen (en hun kinderen) over langere tijd gevolgd worden. Ook hierin wordt onder meer de impact van – vaak onopgemerkte – schildklierproblemen in de zwangerschap op de neurocognitieve  ontwikkeling van de kinderen  onderzocht.
www.brabantstudie.nl

De afscheidsrede getiteld Observational Perinatal Research: le principe des cycles intégraux du triple V vindt plaats op vrijdag 29 oktober om 16.15 uur bij Tilburg University, in de aula van het Cobbenhagen gebouw.
Onze ceremonies zijn weer toegankelijk voor genodigden en het publiek. De afscheidsrede is ook te volgen via livestream.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen