Opnamestop ziekenhuis VieCuri

Array

Ziekenhuis VieCuri, met locaties in Venlo en Venray, heeft per direct een opnamestop afgekondigd. Vanwege de buitengewoon hoge aantallen patiënten (zowel regulier, covid, als patiënten die met spoed binnenkomen) in combinatie met een beperkte uitstroom en daarmee een overvol ziekenhuis, moest VieCuri vandaag, dinsdag 2 november sinds 14.10u, overgaan tot een opnamestop. Een niet alledaagse maatregel waarover de omliggende ziekenhuizen en ambulancezorg zijn geïnformeerd.

Uitleg: Wat is een opnamestop?

Een opnamestop wordt afgekondigd als ziekenhuizen geen plaats meer hebben om nieuwe patiënten op te nemen. Patiënten kunnen dus wél terecht op de Spoedeisende Hulp, het is géén presentatiestop. De eerste opvang voor acute zorg is gewaarborgd. Of ze daarna kunnen worden opgenomen, dat is de vraag.

Afschalen reguliere zorg

Om het opschalen van de covid-zorg mogelijk te maken, is het nodig om de reguliere, planbare zorg verder af te schalen. Vorige week vrijdag maakte VieCuri al de eerste stappen hiertoe bekend. Nu is het helaas noodzakelijk nog meer af te schalen en worden twee van de acht OK’s vijf dagen gesloten (dit was drie dagen).

“Verschrikkelijk maar noodzakelijk”

Het ziekenhuis begrijpt dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vraagt om begrip. “Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk. We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast. Bovendien hebben we veel kwetsbare patiënten die moeilijk vervoerd kunnen worden. We kunnen niet anders dan zorg afschalen. Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten”, aldus IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri.

Spoedzorg gaat altijd door

De afspraken op de poli’s gaan vooralsnog gewoon door. En uiteraard blijft ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en de zorg aan patiënten met kanker overeind. Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.

Bron: Viecuri

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen