Isala start met tweede Da Vinci operatierobot

Isala breidt het aantal robot-geassisteerde operaties uit en heeft daarvoor een tweede robotsysteem aangeschaft. Vanaf deze week zet Isala de robot ook in bij operaties voor dikke darmkanker, alvleesklierkanker, blaaskanker, leveroperaties en gynaecologische ingrepen.

Sinds 2011 opereren artsen in Isala met de operatierobot. Isala voerde de afgelopen jaren honderden ingrepen uit met robotchirurgie, onder andere voor de behandeling van longkanker, prostaatkanker, hartklepvervanging en kransslagaderoperaties.

Da Vinci Robotchirurgie

De Da Vinci robot is ontworpen om chirurgen te ondersteunen bij grote operaties. De robot kan niet zelfstandig handelen, maar wordt via een console met ‘joysticks’ aangestuurd door de chirurg. Door de beweeglijkheid van de instrumenten krijgt de arts meer bewegingsvrijheid en kan de arts met nog meer precisie en controle te werk gaan. Het da Vinci-systeem wordt wereldwijd steeds vaker ingezet voor complexe behandelingen. Patiënten worden sneller beter, hebben minder pijn en er zijn minder complicaties. Artsen opereren zittend. Hierdoor hebben zij minder last van hun rug en nek. Met de komst van de nieuwe robot zetten deze vernieuwingen door. De 3D-camera is veel beter en de laatste software geeft nieuwe mogelijkheden voor alle specialismen. Dit maakt de robotoperaties nog veiliger.

Opleiding

Chirurg Gijs Patijn: ‘De nieuwe robot biedt daarnaast kansen op het gebied van opleiden. De robot is namelijk uitgerust met twee consoles: de cabine waar de chirurg plaatsneemt tijdens de operatie. Vanuit hier wordt de robot bestuurd en ziet de chirurg wat er gebeurt. Vanaf nu kan naast de chirurg (opleider) een tweede chirurg (in opleiding) plaatsnemen in een console. De opleider kan daardoor beter meekijken, aanwijzingen geven en bepaalde handelingen voordoen, wat een groot voordeel biedt tijdens het leertraject.’

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen