Biomarkers in het bloed bij Alzheimer

Blood-based biomarkers for Alzheimer’s 
disease 

Het onderzoek van Thijssen laat zien dat de belangrijkste pathologische kenmerken van de ziekte van Alzheimer (AD) namelijk het afsterven van zenuwcellen, te meten is met biomarkers in het bloed. AD is een neurodegeneratieve ziekte, een ziekte waarbij de zenuwcellen in de loop van de jaren afsterven. Thijssen ontdekte dat verschillende neurodegeneratieve ziekten verschillende biomarker-concentraties in het bloed hebben, daarom zijn biomarkers belangrijk bij diagnose. Twintig jaar voor het verschijnen van de eerste symptomen ontstaat AD al, als patiënten symptomen hebben, is ingrijpen te laat. Biomarkers in het bloed kunnen ervoor zorgen dat op tijd ingegrepen wordt met medicatie, waardoor de progressie van de ziekte van Alzheimer wordt geremd. Ook kunnen biomarkers in het bloed bijdragen aan een vroege selectie van mensen met een risico op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer waardoor ze of geneesmiddelen kunnen ontvangen, of uitgenodigd kunnen worden voor klinische studies. Thijssen ontwikkelde ook een nieuwe techniek om verschillende biomarkers, relevant in de ontwikkeling van AD, te kunnen meten.


Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen