Ouders van kinderen met kanker ervaren veel stress en vaak slaapproblemen

Elk jaar krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Dit heeft een grote impact op het hele gezin en zeker ook op ouders. Ouders ervaren veel stress en vaak slaapproblemen. Stressgevoelens en slaapproblemen kunnen elkaar bovendien versterken en in stand houden. In hoeverre dit een rol speelt bij ouders van kinderen met kanker was nog niet bekend. Ook was er weinig kennis over de invloed van stress en slaapproblemen op de kwaliteit van leven van ouders. Evenmin was duidelijk welke ouders meer risico lopen op slaapproblemen en stressgevoelens. Rensen ontdekte onder andere dat meer dan één derde van de ouders van kinderen met kanker nog jaren na de diagnose last heeft van slaapproblemen.

Deze ouders ervaren ook veel stress en deze combinatie heeft een groot negatief effect op hun kwaliteit van leven. Het welzijn van ouders hangt sterk samen met dat van hun kinderen. Ouders moeten uitgerust en emotioneel beschikbaar zijn om hun kind zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Daarom is het noodzakelijk dat artsen zowel tijdens als na de behandeling aandacht hebben voor ouders en tijdig adequate hulp en interventies bieden waar nodig. Tot slot kon Rensen door haar onderzoek ook beter aanwijzen welke ouders extra kwetsbaar zijn voor de vicieuze cirkel van vermoeidheid en stress. Dit zijn onder andere ouders die weinig sociale steun ervaren, ouders die zelf chronisch ziek zijn of ouders die problemen ervaren in de opvoeding. De uitkomsten van dit onderzoek wijzen erop dat deze groepen ouders extra aandacht nodig hebben.


Niki Rensen: Parents of children with cancer: sleep, distress and quality of life


Link naar proefschrift 

Bron: AmsterdamUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen