Student Mick van der Spoel wint AI scriptieprijs voor hersentumoronderzoek

Mick van der Spoel, master student Data Science and Society, heeft de Philips Data Science and Artificial Intelligence in Health Care scriptieprijs gewonnen. Hij ontwierp een model om hiaten in informatie van hersentumorpatiënten op te vullen door gebruik te maken van hun bestaande MRI-scans. Van der Spoel neemt de prijs (€3000) op 29 november in ontvangst bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). 


Van der Spoel nam deel aan het onderzoeksproject WeCare van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) om deep learning-modellen te ontwikkelen voor hersentumoronderzoek. Tijdens zijn stage ontdekte hij een mismatch tussen het wetenschappelijke gebied van deep learning en wat de klinische praktijk nodig heeft.


Elisabeth Ziekenhuis implementeert model

Met behulp van AI ontwikkelde Van der Spoel een methode om ontbrekende MRI-scans te creëren uit bestaande MRI-scans. Bij neurologisch onderzoek van de hersenen worden gewoonlijk vier verschillende soorten MRI-scans gemaakt, maar niet al deze scans zijn bij alle patiënten aanwezig. Dit maakt het moeilijk om onderzoek te doen waarbij alle vier de scans nodig zijn (b.v. bij de automatische opsporing van hersentumoren).


De methode van Van der Spoel kan in sommige gevallen ook de noodzaak wegnemen van een kostbare extra ronde scans. Na een succesvolle ontwikkeling gaat het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) verder om het model te implementeren.

De prijsuitreiking vindt plaats op 29 november vanaf 15.30 uur en is bij te wonen via:Livestream prijsuitreikingen 29 november 2021 | KHMW.De Titel van Mick van der Spoel’s winnende scriptie: Conditional Generative Deep Learning Models for Image-to-Image Translation in Magnetic Resonance Neuroimaging (scriptiebegeleider: dr. Sharon Ong).

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen