Tjarda Boere: CRP-sneltesten inzetten voor antibioticagebruik in verpleeghuizen


Het is voor artsen in verpleeghuizen moeilijk om in te schatten of een bewoner met een lage luchtweginfectie (zoals een longontsteking of acute bronchitis) gebaat is bij behandeling met antibiotica. Boere onderzocht of de inzet van de CRP-sneltest artsen helpt om gerichter antibiotica voor te schrijven, zonder nadelige gevolgen voor het herstel van de patiënten. De CRP-sneltest meet met een vingerprik de waarde van het ontstekingseiwit CRP in het bloed. Dit geeft de arts een indruk van de ernst van de infectie. Boere ontdekte onder andere dat de inzet van de CRP-sneltest leidt tot minder voorschrijven van antibiotica aan verpleeghuisbewoners met een mogelijke luchtweginfectie. Vergeleken met een groep waarbij niet eerst zo’n test werd gedaan, kreeg de groep die een CRP-test onderging bijna 30% minder antibiotica voorgeschreven.

Het minder voorschrijven ging niet ten koste van het herstel van de patiënten, en in beide groepen kwamen ziekenhuisopnames en overlijden relatief weinig voor. De inzet van de CRP-sneltest vraagt wel een investering, stelt Boere. Volgens de promovenda is dit een noodzakelijke investering met oog op verbetering van patiëntenzorg en de wereldwijde strijd tegen antibioticaresistentie.

Net als in de huisartspraktijk is er nu ook bewijs voor grootschalige implementatie van de CRP-sneltest in het verpleeghuis. Boere benadrukt dat het wel belangrijk is om de implementatie van de CRP-sneltest zorgvuldig uit te voeren. Inzichten uit haar onderzoek kunnen handvatten bieden voor het implementeren van de CRP-sneltest in de praktijk. Deze inzichten vertaalde ze naar implementatieproducten (scholing en stappenplan), hier te vinden.


Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen