Op zaterdag 17 juni werd het logo van het Maastricht UMC+ bevestigd boven de hoofdingang van het hoofdgebouw.

Maastricht UMC+: Bij volledige vaccinatie sneller een doorbraakinfectie met Janssen en AstraZeneca

Array

Onderzoek naar infecties met corona bij volledige vaccinatie

Het aantal infecties bij volledig gevaccineerde mensen – de zogenaamde doorbraakinfecties – is sterk toegenomen sinds de komst van de deltavariant. Mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca en Janssen maken de meeste kans op een doorbraakinfectie. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling medische microbiologie van het Maastricht UMC+.

Het onderzoeksteam, met als hoofdonderzoeker medisch moleculair microbioloog in opleiding Jozef Dingemans, analyseerde 378 doorbraakinfecties die tussen januari en juli van dit jaar plaatsvonden in Zuid-Limburg. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd als voorpublicatie in MedRxiV.

Analyse doorbraakinfectie


Van de 387 doorbraakinfecties gingen de onderzoekers na om welke variant het ging, hoe oud de patiënt was, van welke symptomen sprake was en welk vaccin de geïnfecteerde persoon had ontvangen. Zo konden verschillen en verbanden tussen deze onderdelen in kaart worden gebracht. De belangrijkste conclusie is dat dat mensen die Janssen of AstraZeneca hadden ontvangen, sneller te maken kunnen krijgen met een doorbraakinfectie.

Verschillen


Ook stelden de onderzoekers vast dat doorbraakinfecties met de deltavariant gepaard gaan met een hogere lading virusdeeltjes dan doorbaakinfecties met de alfavariant. Dat betekent dat de mensen met een doorbraakinfectie met de deltavariant besmettelijker zijn. Daarnaast bleek dat bij een doorbraakinfectie met symptomen meer virusdeeltjes aanwezig zijn dan wanneer er geen sprake is symptomen. Tot slot zagen de onderzoekers dat doorbraakinfecties met verschillende virusvarianten niet tot verschillende symptomen leiden en dat het type vaccin dat iemand heeft ontvangen geen verband heeft met welke symptomen iemand krijgt.

Vaccinatie werkt, booster nodig


Hoofdonderzoeker Jozef Dingemans benadrukt dat deze resultaten bevestigen dat boostervaccinaties nodig zijn: ‘’Vaccinatie werkt heel erg goed om ziekenhuisopnames en ernstig ziek worden te voorkomen. Tegelijk is het waardevol dat we nu weten dat de deltavariant in staat lijkt te zijn om makkelijker door de vaccins van AstraZeneca en Janssen te breken en gevaccineerde personen te besmetten. Deze personen kunnen het virus dan weer doorgeven aan de kwetsbare groepen, met name ouderen. Ons onderzoek laat dus zien hoe belangrijk het is dat mensen, zeker zij die deze vaccins kregen, snel een booster krijgen.’’

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen