Wanneer een kind laten testen

Ook kinderen kunnen in contact komen met corona.Volgens het beleid van de overheid testen de GGD’en daarom ook kinderen zónder klachten wanneer zij extra risico hebben gelopen op een besmetting. Ook kunt u ervoor kiezen eerst een zelftest op corona uit te voeren. De betrouwbaarheid van een thuistest is lager dan een sneltest die door een zorgprofessional wordt uitgevoerd.  Deze manier van testen dan ook niet geaccepteerd voor het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs.

Wanneer moet je een kind laten testen door de GGD. We zetten het voor je een rij.


Er zijn vier situaties waarbij geadviseerd wordt een kind door de GGD op corona te laten testen:

 1. Wanneer een kind corona gerelateerde klachten heeft.  Het advies is dan om het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft het kind binnen en houdt het zoveel mogelijk afstand van andere huisgenoten.
 2. Wanneer een huisgenoot van een kind positief getest is, moet een kind 10 dagen in quarantaine. Een kind kan zich op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon laten testen bij één van de GGD’en om eerder uit quarantaine te mogen. Een kind krijgt ook het advies zich zo snel mogelijk te testen, dit mag met een zelftest of bij een GGD. Die test is om te bepalen of het kind op dat moment corona heeft. Heeft een kind de afgelopen 8 weken zelf corona gehad? Dan geldt er een uitzondering op de quarantaineregel.
 3. Komt een kind naar voren in een bron- en contactonderzoek, bijvoorbeeld omdat de docent, een ander kind uit de klas/groep of een vriendje of andere kennis positief is getest? In dit geval zijn er twee mogelijkheden.
  • Vond het contact plaats in een privésetting of op de middelbare school en gaat het om een nauw contact dan moet hij/zij in quarantaine. Het advies is dan het kind op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen. Als de testuitslag van de test op dag 5 negatief blijkt te zijn, mag het kind uit quarantaine. Een kind krijgt ook het advies zich zo snel mogelijk een coronatest te doen, dit mag met een zelftest of bij één van de GGD’en. Die test is om te bepalen of een kind op dat moment corona heeft. Wanneer een kind beschermd is tegen corona of jonger dan 4 jaar oud is, dan zijn de regels voor nauwe contacten minder streng. Meer informatie hierover vindt u in het vraag en antwoord document onderaan deze pagina.
  • Was het contact op de kinderopvang, BSO of basisschool? Dan hoeft het kind niet in quarantaine en niet getest te worden. Let in dit geval wel goed op of het kind in de 10 dagen na het contact klachten krijgt. Test het kind zo snel mogelijk als dit gebeurt, dit mag met een zelftest of bij één van de GGD’en.
 4. Bij terugkomst uit het buitenland wordt geadviseerd om een test te doen. Op welke dag na terugkomst de test plaatsvindt en of dit een zelftest is of een test bij de GGD is afhankelijk van het land of gebied waaruit het kind terugkomt.
 5.  
 • Komt het kind terug uit een zeer hoog risicogebied waarvoor de quarantaineplicht geldig is? Dan gaat hey kind 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 na aankomst (terug) in Nederland kan het kind zich laten testen bij één van de GGD’en. Is de uitslag negatief? Dan mag het kind uit quarantaine. Voor kinderen tot 12 geldt geen quarantaineplicht, maar wel een dringend quarantaineadvies. Voor zeer hoog risicogebieden waar een zorgwekkende variant van corona is gevonden geldt de quarantaineplicht ook voor kinderen van alle leeftijden. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden over quarantaine na terugkeer uit het buitenland.
 • Komt een kind terug uit een land waarop geen quarantaineplicht van toepassing is? Dan is het testadvies afhankelijk van welk land en hoe goed een kind beschermd is tegen corona. Er zijn uitzonderingen op deze regel, die worden beschreven in de Handreiking bij neusverkouden kinderen van het RIVM.

Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u samen met uw kind getest.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Zit uw kind in quarantaine en wilt u uw kind niet laten testen? Dan mag een kind ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen